Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

„Третият пол” в Германия – само биологичен

03 януари 2019 13:08, Александра Иванова (Наблюдател)
Излъчване: Наблюдател.БГ преди 2 месеца, брой четения: 196
Източник: Thinkstock/Guliver

От началото на тази година всеки германец, който отговаря на определени условия, ще може да промени данните в личните си документи и да не бъде нито мъж, нито жена, а да избере „трети пол”, посочи Петър Филипов, кореспондент на NOVA във федералната република.

 

За какво всъщност става дума? Терминът „интерсекс” касае хемафродитите във ФРГ. Става въпрос за хора, които биологично не могат да бъдат причислени към нито един от двата традиционни пола. Решението на Бундестага реално се очаква да засегне между 80 и 100 хил. германски граждани или около 0,1% от населението на страната.

 

Така родителите на деца с вроден хемафродизъм ще могат да ги вписват в регистрите не като мъж или жена, а като трета опция – „други” (divers).

 

Това е юридически акт, който е крайната фаза на дискусия в обществото, водена от 2013 г. насам.

 

Преди приемането му етичният комитет към Федералния съд отправи искане към Конституционния съд да бъде променен законът, защото този, действащ до момента, не дава възможност на част от германските граждани да определят своята полова идентичност.

 

Основният мотив на парламента да вземе това решение е, че определянето на пола има социални последствия. Но вписването като „трети пол” ще става само с необходимите медицински документи и доказателства, че биологично лицето не принадлежи към нито един от двата традиционни пола.

 

Германските власти подчертават, че решението няма нищо общо със сексуалната ориентация или субективното възприятие за полова принадлежност./Vesti.bg