» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

Стотици граждани присъстваха на ритуала за Йордановден в Сливен

06 January 2019 16:29,
Emission of: District Sliven 5 years ago, number of readings: 853
Бойните знамена бяха осветени от отец Силвестър Янакиев.

С Василиева света литургия, освещаване на бойните знамена на Центъра за подготовка на специалисти и Велик Богоявленски водосвет бе чествано Богоявление в Сливен. Гости на празника бяха областният управител Чавдар Божурски, кметът Стефан Радев, командирът на военното формирование полк. Любомир Вачев, председателят на общинския съвет Димитър Митев. В поздравлението си кметът Радев подчерта, че знамената на Българската армия не са пленявани в нито една битка досега.

Отец Силвестър Янакиев и духовници от града осветиха бойните знамена по време на церемония, състояла се на площад "Панайот Хитов". Литийно шествие се отправи към река Новоселска за водосвета и ритуала за спасяване на Светия кръст. Събитията предизвикаха интереса на стотици граждани, възрастни и деца. Кръстът улови сливналията Антони Андонов, който не за първи път участва в ритуала. В ледените води бе изиграно традиционното за Йордановден мъжко хоро.

Организатори на празничните прояви бяха община Сливен, Сливенската света митрополия, Центърът за подготовка на специалисти, сдружение "Свети Георги Победоносец".

За илюстрация на материала е използван снимков материал и от пресцентъра на община Сливен.

Photos

Областният управител Чавдар Божурски бе сред гостите на ритуала. Момент от церемониятаМомент от церемонията на пл."П.Хитов"Освещаването на знаменатаМъжкото хоро в река НовоселскаУлавянето на кръста. Снимка: пресцентър на община Сливен