Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Стартира проучване на обемната активност на радон в жилищни сгради

11 януари 2019 09:29, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 797
---

В началото на 2019 година Регионална здравна инспекция Сливен стартира проучване на обемната активност на радон в жилищни сгради в община Сливен и област Сливен. Проучването се осъществява в изпълнение на Национален план за действие за намаляване на риска от облъчване от радон и е по проект на Министерството на здравеопазването и Национален център по радиобиология и радиационна защита.

За провеждане на проучването се използват пасивни дългосрочни детектори, които престояват в жилището на доброволците за период от 3 до 6 месеца. Детекторът не излъчва йонизиращо или друг вид лъчение, той измерва част от естествения радиационен фон и не събира никаква друга информация за помещението в което е поставен.

Радонът е естествен радиоактивен газ. Образува се непрекъснато при радиоактивното разпадане на радий-222 в почвата и скалите. Радонът може да се придвижва в почвата на големи разстояния, както и да достига до повърхностните земни слоеве и въздуха, и така прониква в жилищата. Радонът е невидим, без мирис и вкус и може да се измери само със специална апаратура.

Радонът е втората след тютюнопушенето, причина за възникване на рак на белия дроб и е основен фактор за непушачите. Рискът за здравето се увеличава многократно при комбинираното действие на тютюнопушене и облъчване от радон. Съчетаването на двата рискови фактора увеличава около 16 пъти риска за рак на белия дроб.

Рискът за здравето на гражданите в резултат от въздействието на високи концентрации на радон в сгради в случай, че се регистрират високи нива на база направени измерване, може да бъде намален чрез предприемане на необходими действия. Затова резултатите от проучването са много важни и необходими за провеждане на дългосрочната политика по предотвратяване и намаляване риска за здравето на гражданите.

В областта вече стартира поставянето на детектори на първи жилищен етаж на сгради.

За селищата на четирите общини по брой жилища те са както следва: община Сливен - 344, община Котел - 135, община Нова Загора - 192 и община Твърдица - 60.

 

Всеки гражданин, който желае да участва в проучването, като доброволец и да получи информация за обемната активност на радон в жилището, в което живее, може да се запише всеки работен ден в РЗИ-Сливен (бивше ХЕИ) от 08.30 до 17.00 ч. чрез обаждане на телефони: 044/ 616 283; 044/ 616 245; 044/ 616 237 или на място: ул. „Пейо Яворов“ №1, дирекция „Обществено здраве“, отдел „ДЗК“.

Снимка: РЗИ - Сливен

 

Файлове

--- [221KB]

Portable Document Format File