Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

РЗИ ще проучва обемната активност на радон в жилищата, търси желаещи

11 януари 2019 15:31,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 846

Проучване на обемната активност на радон в жилищни сгради в област Сливен стартира в началото на 2019 година, съобщиха от РЗИ-Сливен. То се осъществява в изпълнение на Национален план за действие за намаляване на риска от облъчване от радон. Проектът е на Министерството на здравеопазването и Националния център по радиобиология и радиационна защита. Целта е да се формира и проведе дългосрочна политика за намаляване и предотвратяване риска за здравето на българските граждани от въздействието на високи концентрации на радон в сгради.

Радонът е естествен радиоактивен газ. Образува се непрекъснато при радиоактивното разпадане на радий-222 в почвата и скалите. Радонът може да се придвижва в почвата на големи разстояния, както и да достига до повърхностните земни слоеве и въздуха, и така прониква в жилищата. Газът е невидим, без мирис и вкус и може да се измери само със специална апаратура. Той е втората след тютюнопушенето причина за възникване на рак на белия дроб и е основен фактор за непушачите. Съчетаването на двата фактора увеличава около 16 пъти риска за рак на белия дроб.

Рискът може да бъде намален чрез измерване на концентрацията на радона и предприемане на необходимите действия в случай, че се регистрират високи нива. В Сливенска област е необходимо да бъдат поставени детектори на първи жилищен етаж на сгради, както следва: община Котел -135 жилища, община Нова Загора - 192 жилища, община Сливен - 344 жилища, община Твърдица - 60 жилища.

За провеждане на проучването се използват пасивни дългосрочни детектори, които престояват в жилището на доброволците за период от 3 до 6 месеца. Детекторите не излъчват йонизиращо или друг вид лъчение. Измерват част от естествения радиационен фон и не събират никаква друга информация за помещенията, в които са поставени.

Поставянето на детекторите стартира през месец януари 2019 година. Гражданите, които желаят да участват в проучването като доброволци, могат да се запишат на място в РЗИ-Сливен, ул.“П.Яворов“ №1 или по телефоните на инспекцията.