» home » news » news
EN flagBG flag
Не сте влезли в системата

Sliven. News from the source. Last news

РЗИ ще проучва обемната активност на радон в жилищата, търси желаещи

11 January 2019 15:31,
Emission of: District Sliven 5 years ago, number of readings: 850

Проучване на обемната активност на радон в жилищни сгради в област Сливен стартира в началото на 2019 година, съобщиха от РЗИ-Сливен. То се осъществява в изпълнение на Национален план за действие за намаляване на риска от облъчване от радон. Проектът е на Министерството на здравеопазването и Националния център по радиобиология и радиационна защита. Целта е да се формира и проведе дългосрочна политика за намаляване и предотвратяване риска за здравето на българските граждани от въздействието на високи концентрации на радон в сгради.

Радонът е естествен радиоактивен газ. Образува се непрекъснато при радиоактивното разпадане на радий-222 в почвата и скалите. Радонът може да се придвижва в почвата на големи разстояния, както и да достига до повърхностните земни слоеве и въздуха, и така прониква в жилищата. Газът е невидим, без мирис и вкус и може да се измери само със специална апаратура. Той е втората след тютюнопушенето причина за възникване на рак на белия дроб и е основен фактор за непушачите. Съчетаването на двата фактора увеличава около 16 пъти риска за рак на белия дроб.

Рискът може да бъде намален чрез измерване на концентрацията на радона и предприемане на необходимите действия в случай, че се регистрират високи нива. В Сливенска област е необходимо да бъдат поставени детектори на първи жилищен етаж на сгради, както следва: община Котел -135 жилища, община Нова Загора - 192 жилища, община Сливен - 344 жилища, община Твърдица - 60 жилища.

За провеждане на проучването се използват пасивни дългосрочни детектори, които престояват в жилището на доброволците за период от 3 до 6 месеца. Детекторите не излъчват йонизиращо или друг вид лъчение. Измерват част от естествения радиационен фон и не събират никаква друга информация за помещенията, в които са поставени.

Поставянето на детекторите стартира през месец януари 2019 година. Гражданите, които желаят да участват в проучването като доброволци, могат да се запишат на място в РЗИ-Сливен, ул.“П.Яворов“ №1 или по телефоните на инспекцията.