Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Започва изграждането на два нови социални центъра в бившето Начално училище „Хаджи Димитър“

18 януари 2019 14:27, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 5 години, брой четения: 864
---

Община Сливен започва изграждането на два нови центъра за предоставяне на услуги за подкрепа в общността и в семейна среда. Те ще се намират в сградата на бившето Начално училище „Хаджи Димитър“ в кв. „Клуцохор“.

„Създаването на тези центрове ще бъде продължение на политиката ни за осигуряване на качествени социални услуги на хората в нужда и техните семейства“. Това заяви кметът Стефан Радев по време на символичната първа копка, която бе направена днес. Той изрази надеждите си, че след завършването на обекта и пространството около него, жителите на квартала ще усетят реалното подобрение на средата, в която живеят.

На церемонията присъстваха председателят на Общински съвет – Сливен Димитър Митев, зам. областният управител Камен Костов, зам. кметовете Пепа Чиликова и Стоян Марков, представители на фирмите-изпълнители, членове на екипа за управление на проекта, служители на Общинска администрация и граждани.

По-късно в сградата на Общината се състоя пресконференция, на която бяха представени целите и дейностите, които се предвижда да бъдат извършени.

Двата центъра ще бъдат изградени по Проект „Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца в община Сливен“, който се осъществява с финансовата подкрепа на ОП „Региони в растеж” 2014 – 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Центърът за обществена подкрепа ще обхваща деца и младежи в риск и техните семейства, деца, лишени от родителска грижа, деца в ситуация на риск и опасност за живота и здравето им, неглижирани деца, деца с увреждания, деца с девиантно поведение, отпадащи от училище деца, кандидат–осиновители, кандидати за приемни семейства, деца и семейства от общността, деца - жертви на злоупотреба, насилие, експлоатация в или извън семейството.

В Дневния център за подкрепа на деца и младежи с тежки множествени увреждания и техните семейства ще бъде обхванат максималният капацитет за услугата, 30 деца и/или младежи с над 90 % вид и степен на увреждане, или трайно намалена работоспособност, с двигателни, зрителни, слухови, ментални и множествени увреждания.

Дейностите по проекта включват ремонт, обзавеждане и оборудване на центровете. Всеки специализиран кабинет ще бъде обзаведен с необходимите дидактични материали и специализирано оборудване. Предвидено е и облагородяване на дворното пространство на сградата.

Ще бъде закупено и оборудване за съществуващия Дневен център за деца с увреждания „Св. Стилиян Детепазител" в кв. „Дружба“. По този начин работата му ще бъде разширена, с включване на дейности за Център за социална рехабилитация и интеграция.

18.01.2019 г.

 

Снимки

---------------