Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

С възпоменателни митинги бяха отбелязани 34 г. от насилствената смяна на имената в Котленско

20 януари 2019 12:52, Росица Николова (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 838
Областният управител Ч.Божурски изрази признателност за опазената етническа телорантност в региона.

С възпоменателни митинги жителите на котленските села Филаретово и Ябланово отбелязаха 34 години от мирните протести в двете населени места срещу насилствената смяна на имената и почетоха пострадалите от т.нар. възродителен процес.

Във възпоменанията участва областният управител на Сливен Чавдар Божурски. „Тук ни събраха събития, които не трябва да бъдат забравени, за да не се повторят никога. Вероятно всеки от присъстващите си прави равносметка. Каква цена беше платена? Как се промениха хората? Моята равносметка е, че животът в този красив, но беден край, не е станал по-лек. Но Вие, неговите жители, запазихте моралните си ценности, пословичното си трудолюбие и продължихте да живеете като достойни български граждани“, каза в словото си областният управител и изрази признателност към местното население за опазената етническа толерантност в региона. Той посочи, че усилията на кмета на общината и екипа му да подобрят условията за живот са видими. „Въпреки това, ние сме наясно, че все още сме в дълг към Вас“, заяви областният управител. „Нека не забравяме урока, който Вие ни давате след преживяното: че напред, в една посока, може да се върви не с омраза, а с разбирателство и уважение! Благодаря Ви за това!“, подчерта Божурски.

Гости на възпоменателните митинги бяха още областните управители на областите Търговище и Разград Митко Стайков и Гюнай Хюсмен, кметът на община Котел Коста Каранашев, вицеконсулът на Генералното консулство на Република Турция в Бургас Керим Аксен, зам.председателят на ДПС Янко Янков, народни представители. Бяха поднесени цветя пред паметните плочи на чешми във Филаретово и Ябланово.

В Ябланово възпоменанието започна по традиция с вой на сирени. Митингът откри кметът на селото Велин Георгиев. Хасан Белбер, представител на репресираните, припомни пред присъстващите, че след протестите срещу т.нар. възродителен процес 18 жители на региона са били изпратени в затвори, други 23 – в лагера в Белене, а Ибрахим Четин от Филаретово е платил с живота си.

Снимки: Валентин РУСЕВ.

Снимки

Областните управители на областите Разград, Търговище и Сливен поднесоха цветя пред паметните плочи на чешмите във Филаретово и ЯблановоКметът на община Котел с участници във възпоменателните митингиКметът Велин Георгиев откри митинга в Ябланово.Жители на Ябланово и други населени места участваха във възпоменаниетоГостите на двата възпоменателни митинга