Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ЦЕНАТА НА ВОДАТА В СЛИВЕН СЕ КАЧВА С 5 НА СТО ПРЕЗ 2019-ТА

21 януари 2019 08:46, Людмила Калъпчиева
Излъчване: ВиК-Сливен преди 5 години, брой четения: 1190
ВиК-Сливен - лого

2,62 лв. с ДДС ще бъде цената на водопроводните и канализационни услуги за битовите потребители в Сливен от 1 януари 2019 година. В сравнение с цената през 2018 година, която е 2,49 лв., увеличението е с около 13 стотинки на кубик. Става въпрос за общата сума за доставка на питейна вода, канализация и пречистване на отпадъчните води. В населените места без канализация и пречистване, цената на водата с ДДС се качва от 1,96 на 2,05 лв.

В процентно изражение, увеличението на питейната вода е 4,8 на сто, а увеличението, което включва още отвеждане и пречистване на отпадъчните води, е 5,5 на сто, поясниха от „ВиК“ - Сливен.

Цената, възприета от КЕВР, е с около 6 стотинки по-висока от увеличението, заложено в бизнес плана на дружеството. Процедурата по определяне на цената обясни началникът на отдел „Инкасо“ във Сливенското водно дружество Росен Станев.

„Цената, въведена от 1 януари, 2019 г., е различна от тази, която е определена по бизнес плана. Всяка година преди отчетния период, КЕВР преразглеждат цените, като в анализа, който правят, включват основно два показателя: социална поносимост и инфлационен индекс. Това става на базата на формули, които са точно определени в Наредбата за регулиране на цените на ВиК-услугите. Цената само на водата, заложена в бизнес плана, беше 1,645 лв., а възприетата от КЕВР е 1,712 лв. Или: разликата между бизнес плана и възприетата от КЕВР цена е 6,7 стотинки. По същия начин, има разлика и в останалите услуги като отвеждане и пречистване на отпадъчните води. Общо за вода, канал и пречистване, разликата между бизнес плана и утвърдените от КЕВР цени, е 8,5 стотинки. Това са цени без ДДС. В крайна сметка, утвърдената от КЕВР нова цена с ДДС има разлика със старата цена на водата от 13,7 стотинки.“

Справката сочи, че „ВиК“ – Сливен е на 12-то място по ръст на цената на водата за 2019 година, от общо 20 водоснабдителни дружества в страната, където има увеличение. С по-висока цена са Варна, Шумен, Добрич, Враца, Бургас, Русе, Видин, Силистра, Плевен, Монтана и Ямбол. По-ниска от сливенската цена е цената на Софийска вода, Габрово, Търново, Смолян, Кърджали, Перник, Благоевград и Пловдив.