Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител информира вицепремиера Дончев и МОН за изпълнението на механизма за обхват

22 януари 2019 15:39,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 705
На последното заседание на ОКЦ бе взето решение да се внесе искането.

Областният управител Чавдар Божурски изпрати писма до вицепремиера Томислав Дончев и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев във връзка с обхвата и задържането на децата и учениците в образованието. В писмата се предоставя информация за провелото се на 17 януари заседание на Областния координационен център и се отправя искане за допълнителни указания относно приложението на чл.5 ал.9 т.4 от ПМС №100/8.06. 2018 г.

Съгласно този текст от цитираното постановление, при отсъствие по неуважителни причини на децата от предучилищните групи за повече от 3 дни и при повече от 5 неизвинени отсъствия на учениците месечно, на родителите се налагат наказания за административно нарушение. Санкциите се определят по реда на чл.347 от Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/, като наказателните постановления се издават от общинските кметове /размерът на глобите варира от 50 до 150 лева/. На последното заседание на Областния координационен център представителите на общините изразиха мнение, че при така определения брой на отсъствията, на наказания подлежат и родителите на деца, които не са трайно непосещаващи детска градина или училище, съобщава в писмата Чавдар Божурски. По тези съображения Областният координационен център предлага да се обмисли възможността за прецизиране на текста в чл.5 ал.9 т.4. От общинските администрации още отчитат трудности в използването на формуляра за съставянето на акт за административно нарушение, който е внедрен в Информационната система за реализиране на механизма, и настояват той също да бъде прецизиран.

Областният координационен център /ОКЦ/ е създаден със заповед на областния управител през септември 2018 г., във връзка с ПМС №100 и писмо на вицепремиера Томислав Дончев. Целта на ОКЦ е да регулира взаимодействието на институциите, ангажирани с обхвата и задържането на децата и учениците в образователната система.