Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Ученици бяха запознати с опасностите в интернет

23 януари 2019 13:26, ОУ "Е. Багряна" (XII) (ОУ "Е. Багряна" (XII))
Излъчване: ОУ "Е. Багряна" (XII) преди 5 години, брой четения: 2078
Запознаване с опасностите в интернет

На 22 януари в ОУ "Елисавета Багряна" в 3. "б" и 3. "г“ клас се проведе беседа на тема ,,Безопасен интернет и противодействие на трафика на деца. Рискове от въвличане в трафик на хора с цел сексуална и трудова експлоатация чрез интернет". Беседата бе проведено от г-н Владимир Друмев, секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора в Сливен. Тя беше инициирана от г-жа Здравка Долушанова, учител в начален етап - ЦДО.

Учениците се запознаха със съвременните заплахи в интернет, като преследване и онлайн тормоз. Разгледани бяха най-често посещаваните сайтове, в които децата могат да попаднат - опасни канали, форуми и групи. Представени бяха истории на засегнати и се даде възможност за дискусии по темата.

 

Децата чуха за най-актуалните тенденции в използването на интернет и дигиталните технологии сред подрастващите, какво е дигитално-медийна грамотност и как тя помага за надграждане на безопасното поведение на децата онлайн, както и как да си партнират успешно с родителите в работата по тази тема. Акцент бе поставен и върху това защо и как трафикантите използват интернет за въвличане на жертви, както и какъв е профилът на уязвимите деца.

След беседата се проведе родителска среща с родителите на учениците. Целта на срещата бе родителите да се запознаят с това как могат да предпазят децата си от заплахите в интернет.

Съвременните тенденции показват, че интернет, в частност социалните мрежи и сайтовете за запознанства, е широко разпространен метод за въвличане, контрол и експлоатация на жертвите на трафик на хора. Социалните мрежи са изключително популярни и достъпни и могат да предоставят известна анонимност на потребителите, като това ги прави и потенциално опасни.

Особено уязвима група за попадане в мрежа за трафик на хора са децата, които поради своите възрастови особености са склонни да поемат повече рискове, който нерядко се изразяват в създаване и предоверяване на онлайн приятелства.

Снимки

Запознаване с опасностите в интернетЗапознаване с опасностите в интернетЗапознаване с опасностите в интернетЗапознаване с опасностите в интернет