Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител предупреждава гражданите при съмнения за легитимността на анкетьори да подават сигнали в полицията

09 септември 2010 12:45,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1020

В Министерството на земеделието и храните е постъпила информация за появили се на територията на София-град фалшиви преброители на земеделски стопанства. Информацията е за територията на софийския квартал Младост – 4, където мним анкетьор, легитимиращ се с документ, външно наподобяващ карта, търси граждани по списък с имената и ЕГН-тата им. Вместо да представи статистически въпросник, мнимият анкетьор задава въпроси единствено дали се обработва земеделската земя, която гражданите притежават.

Преброяването на земеделските стопанства се извършва по график, за който гражданите могат да се информират от общинските земеделски служби, както и от областните дирекции „Земеделие и гори”.

Областният управител г-н Марин Кавръков предупреждава гражданите, които стопанисват земеделска земя и животни, когато бъдат посетени, внимателно да проверяват картите на анкетьорите, да се уверят в тяхната идентичност. При съмнения веднага да подават сигнали в полицията, като могат да запишат и служебния номер на картата, с която той се легитимира. Стопаните трябва да знаят още, че анкетьорите задават въпросите по еднотипен за цялата страна земеделски статистически въпросник, който съдържа 16 страници и 61 въпроса в него.

Важно е да се знае още, че преброяването на земеделските стопанства е различно от пробното преброяване на населението, което провежда Националния статистически институт. ПРОБНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО се провежда от НСИ като подготовка за официалното преброяване, което ще стартира догодина – през март 2011 година, и то обхваща САМО ТРИ ОБЛАСТИ на страната – Плевен, Стара Загора и Велико Търново.

В същото време Министерството на земеделието и храните провежда официално преброяване на земеделските стопанства на територията на цялата страна на базата на единен статистически въпросник в периода 1 септември – 30 ноември 2010 г.

Последната кампания за преброяване на земеделските стопанства у нас се е състояла през 2003 г., преди България да стане пълноправен член на Европейския съюз. Информацията, която ще се събира, е конфиденциална и няма доказателствена сила пред други институции.