Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Баба Марта бързала, мартеници вързала

05 март 2019 10:45, Ивелина Тодорова (ОУ "Панайот Хитов")
Излъчване: ОУ "П. Хитов" (VII) преди 5 години, брой четения: 1853
Баба Марта

Настъпи един от най-любимите и очаквани празници за малки и големи - Баба Марта. Учениците от ОУ "Панайот Хитов" с желание се подготвяха за празничния ден месеци по- рано, като изработваха собственоръчно мартеници, картички, вази и много други неща. Накрая събраха всичко и организираха ежегодния Мартенски базар, който се проведе от 27 февруари до 01 март, като още в началото почти всички красоти бяха изкупени от деца, учители и родители.

Имахме си на гости и истинската Баба Марта, която мина по класните стаи и закичи всички за здраве, щастие и берекет.

А знаете ли всъщност каква е историята за Баба Марта? Едва ли има българин, който да не е чувал поне едно или две поверия, свързани с Баба Марта или пък не е слушал легенди за възникването на този древен обичай. Според поверието на 1 март хората, дърветата и животните се закичват за здраве и успех с мартеници, направени от пресукан бял и червен конец. Те се носят или до 9 март - църковния празник на Свети 40 мъченици, или до 25 март - Благовещение. Мартеницата може да се свали и при първото виждане на щъркел, на лястовица, кукувица или на цъфнало дърво.

В българските традиции бялото е и знак за красота, а червеното е цвят на жизненост, на здраве и любов, на победата, на живота и храбростта, на светлината на изгряващото и залязващото слънце.

Според легендите първата мартеница е направена от Ахинора, жената на хан Аспарух, през втората половина на VII век, когато Аспарух преминал Дунава и открил за българите земите около Балкана. Ахинора дълго чакала своя любим и накрая завързала на крачето на лястовичка пресукан бял конец и пуснала птичката да предаде посланието ѝ за здраве и любов.

Птичката дълго пътувала, а конецът наранил крака ѝ и се обагрил в кръв – така добил червения си цвят. В крайна сметка тя намерила хана и кацнала при него точно на 1 март.

 

Снимки

базармартченичкимартенички1картички