Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Приключиха Маскарадните игри в село Камен

09 март 2019 14:46, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 5 години, брой четения: 995
---

Кметът на Община Сливен Стефан Радев откри тазгодишните Маскарадни игри в село Камен. Той пожела на всички участници и гости на събитието здраве и да продължават да пазят традициите.

„Щастлив съм, че виждам толкова голямо, шарено и пъстро море от участници. Много радостно е, че виждам много млади хора. Благодаря на кмета на село Камен Николай Панайотов затова, че пази тази традиция, че организира, заедно с Община Сливен, празник като този. Имаме много красиви, много богати традиции. Тези обичаи са свързани в нашата история като борба със злото, с утвърждаване на доброто, с молитва за плодородие и берекет. Пожелавам ви на всички много успешна и плодородна година. Бъдете живи и здрави и се забавлявайте истински“, заяви Стефан Радев при откриване на събитието.

Кметът на село Камен Николай Панайотов, който тази година е домакин на маскарадните игри, благодари на Община Сливен за организацията, както и на всички групи за участието им.

„За нас кукерите са част от живота. Благодарим за подготовката ви. Пожелавам успех на всички“, каза Панайотов.

Представянето на колективите се осъществява тематично в рамките на традиционния годишен календар на обредния цикъл следните категории:

- Зимна маскарадна обредност

- Пролетна маскарадна обредност

- Лятна маскарадна обредност

- Семейна маскарадна обредност

Съборът е със състезателен характер и се провежда всяка година в навечерието на Сирни заговезни в Сливенска община със смяна на домакинството на селищата. Тази година участие взеха 10 състава. Всички те получиха награди в различни категории: за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище, за най-точно възпроизвеждане на фрагмент от обред, за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция. Сред обичаите, които бяха възпроизведени са „Сирни заговезни”, „Заораване”, „Кукувден”, посрещане на кукери в дома.

Съставите бяха оценявани от жури в състав: председател – доц. д-р Владимир Демирев, фолклорист, етнолог в РИМ „Д-р Симеон Табаков“; членове - Добринка Славова, уредник в отдел „Етнография“ в РИМ „Д-р Симеон Табаков“ - Сливен и Станка Иванова – хореограф.

За доброто настроение на гостите тази година допринесе и Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен“.

Специални гости на събитието бяха народният представител Десислава Танева, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев, заместник-кметът Пепа Чиликова, секретарят на общината Валя Радева и други.

Събитието се организира от Община Сливен, кметството на село Камен и НЧ „Пробуда 1932”.

 

09.03.2018 г.

Снимки

------------------