Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Клуб „Природни феномени“ – назад през вековете с машината на времето

17 март 2019 16:12, Дияна Костадинова (ПХГ "Дамян Дамянов")
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 5 години, брой четения: 1807
Tuida1

Здравейте, приятели! Както ви обещахме предния път, нашето пътешествие продължава. Забележителната крепост Туида се намира в самия град Сливен. Разположена е на хълма Хисарлъка в североизточната част на града, в съседство с квартал Ново село. Отправна точка към крепостта ни беше паметникът на Панайот Хитов (доста внушителен) и едноименният площад. Днес с машината на времето – крепост „Туида успяхме да се потопим векове назад. Научихме за историята на крепостта. Тя е била използвана в продължение на векове – по време на Римската империя, по времето на Византия и по време на средновековна България.

Детайлното проучване на крепостта Туида започва през 1982 година. В обекта са разкрити и проучени двете порти – северна и южна, четирите кули, крепостните стени, жилищни и стопански помещения. Разкрити са и много артефакти. Благодарение на открит епиграфски паметник с надпис, датиран в началото на ІІІ в., е установено античното име на крепостта – Туида.

Невероятно чувство е да се разхождаш на това място, усеща се силната енергия, вижда се прекрасно града. Можеш да докоснеш каменните зидове, тухлите, артефактите, глинените съдове, които са на повече от 1000 години. Пробвахме шлема, държахме в ръка древните оръжия, опънахме лъка. Представяш си величествените сгради, порти, хората.

Прекрасно живо късче история. История на един велик народ. История, която ни учи да ценим и уважаваме своя роден край!

Очаквайте следващото ни приключение!

За историята и откритите артефакти в крепост „Туида“ може да разгледате линка.

https://tuidacastle.sliven.bg/bg/

Снимки

Tuida2Tuida3Tuida4Tuida4-1Tuida5Tuida6Tuida7Tuida8Tuida10Tuida11