Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Пролетен концерт на ансамбъл „Сливен“ със специалното участие на Бинка Добрева на 21 март

19 март 2019 12:16, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 820
---

Ансамбъл за народни песни и танци „Сливен“ ще изнесе Пролетен концерт на 21 март със специалното участие на доц. д-р Бинка Добрева. Заедно с нея на сцената ще застане АлександърРайчев.

Доц. д-р Бинка Добрева е изпълнител на тракийски народни песни и солист на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“. Известна с изпълнението си на песента „Даньова мама думаше“ на варненската народна певица Мария Балтаджиева.

Добрева е потомствена народна певица, нейна първа учителка по народно пеене е майка й. Родена е на 11 март в село Роза, Ямболско. От малка започва да пее и печели първи награди от регионалните надпявания. Приета е в Средното музикално училище за фолклор в Котел, където нейни учители са Вълкана Стоянова, Кремена Станчева, Василка Андонова и Йовчо Караиванов.

През 1988 г. Бинка Добрева завършва Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив в класа на проф. Анка Кушлева и постъпва в Ансамбъла за народни песни и танци „Филип Кутев“, където две години пее заедно с Надка Караджова и Бойка Присадова. През 1990 година печели конкурс на „Мистерията на българските гласове“. От 2010 година, е поканена за преподавател по Народно пеене и фолклорни дисциплини в Югозападен Университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, където работи и до днес.

Добрева е пяла на 5 континента в едни от най-големите концертни зали: Карнеги Хол, Ню Йорк; Кенеди Сентър, Вашингтон; Роял фестивал хол, Лондон; Линкълн сентър; Концерт Гебао, Амстердам и други.

Певицата има и успешни солови изяви. Работи и със съпруга си Александър Райчев, който е гайдар, акордеонист и новатор в областта на народната музика. Композира и аранжира шестте албума с песни на Бинка Добрева.

Десетки нейни записи, са включени в „златния фонд“ на Българското национално радио и Българската национална телевизия.

Концертът ще се проведе в Зала "Сливен" от 19.00 часа.

19.03.2019 г.