Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Приключи проектът на УНИЦЕФ "Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства"

19 март 2019 17:11,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 903
Кремена Чобанова, програмен директор в УНИЦЕФ, представи работата по проекта

Приключи петгодишният проект на УНИЦЕФ „Подкрепа за деца в конфликт със закона, деца в риск и техните семейства“, който се осъществи в област Сливен в сътрудничество с Областния управител и Кметовете на четирите общини съгласно подписан на 4 септември 2013 г. меморандум. Изпълнението на проекта бе отчетено на заключителна среща в областната администрация с участието на страните по меморандума, представители на местните комисии за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, на РДСП, РЗИ, РУО, ръководители на създадените по проекта услуги за деца. Срещата откри зам.областният управител Димитринка Петкова.

„Основната ни цел бе да подкрепим реформата на детско правосъдие в България“, заяви Кремена Чобанова, програмен директор в УНИЦЕФ-България. Тя отбеляза още, че голяма част от проблемите, които водят до противоправни деяния, са социални.

По проекта през 2014-2015 г. в Сливен бяха създадени Център за социална рехабилитация и интеграция - здравно-социална услуга, насочена към деца с прояви на психично страдание; „Синя стая“ за щадящо изслушване на деца по граждански и наказателни производства, като до момента са изслушани 33 деца, част от тях – жертва на сексуално насилие; разкрити са преходно жилище с капацитет за 4 деца и наблюдавано жилище с капацитет - 4 младежи за напуснали корекционно-възпитателни институции. През 2016 г. в Нова Загора бе разкрит Център за обществена подкрепа за работа с деца в риск и деца в конфликт със закона и техните семейства, предоставя се и правна помощ. През 2014 г. в Котел започна дейност Център за работа с деца на улицата, в рамките на който се осъществява и образователна услуга за деца на възраст от 2 до 4 години, от уязвими и маргинализирани семейства, с цел превенция на ранното отпадане от училище. През първата година от дейността си оборудването, обучението и издръжката на центровете бе финансирано от УНИЦЕФ. Към момента услугите са държавно делегирана дейност. През отчетния период УНИЦЕФ работи и по други проекти на територията на област Сливен, един от които – с Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващо образование в област Сливен /бившия Ресурсен център/, свързани с работата с деца със специфични потребности, с проведено обучение на родители за основните психологически потребности на децата, с ранното идентифициране на обучителни затруднения и осигуряване на подкрепа от специалисти в детските градини, с обучението на учители за работа в мултикултурна среда. По проект на УНИЦЕФ бе създаден и Център за майчино и детско здраве, който предоставя социално-здравни консултации и насочващи услуги на бременни жени, родилки и деца до 3-годишна възраст.

Кремена Чобанова съобщи, че оценката за изпълнение на проекта е била възложена на външен оценител. Той е посочил като положителен факта, че на местно ниво проектът е започнал с оценка на уязвимите групи в Сливенска област, включително и на децата в конфликт със закона и на децата в риск. Положително е оценено включването на националния омбудсман Мая Манолова относно проблемите в СПИ-Драгоданово и последвалото му закриване, както и на адвокатурата в Сливен с предоставянето на правни консултации. От името на екипа на УНИЦЕФ Кремена Чобанова изрази благодарност на регионалния координатор по проекта Майя Грозданова, на областната и общинските администрации.

Снимки

Зам.областният управител Д.Петкова и регионалният координатор на проекта М.ГроздановаВ срещата участваха представители на общински и държавни институцииЕвелина Аврамова, ръководител на ЦОП-Нова Загора /в средата/ и Марияна Бакалска, ръководител на ЦСРИ-Сливен /до нея вдясно/, разказаха за дейността на центроветеМомент от срещатаПри отчитането на проекта бе направена мултимедийна презентация с илюстрация на част от събитията по него