Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общината подготвя два ключови за града проекта

26 март 2019 16:30, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 995
---

Два ключови за града проекта подготвя Община Сливен за кандидатстване по Оперативна програма „Региони в разстеж“ 2014-2020, стана ясно по време на брифинга на общинското ръководство днес.

Първият проект предвижда реализирането на дейности в обекти с национално значение, както и инфраструктурата около тях, заяви зам. кметът по икономическото развитие Стоян Марков. В него са включени символите на град Сливен и българското Възраждане. Това са къщите-музеи на Хаджи Димитър и Добри Чинтулов, на Сливенския бит, Първата текстилна фабрика на Добри Желязков, тракийската гробница край сливенското село Калояново и историческото място Куш бунар в местността Карандила.

Инж. Марков допълни, че проектът се подготвя в партньорство с РИМ „Д-р Симеон Табаков“, общинската фирма „Пътнически превози“ ЕООД и Дирекцията на Природен парк „Сините камъни“. Той предвижда още и цялостно обновяване на лифта, което не е правено досега от неговото създаване. С този проект Общината ще кандидатства за финансиране по Процедура BG16RFOP001-6.002 – „Развитие на туристически атракции“ на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, Приоритетна ос 6: „Регионален туризъм“. Финансирането на проекта ще става от две места. До 85% с безвъзмездна помощ от оперативната програма и минимум 15 % с финансови инструменти от Фонда на фондовете. Предстои обществено обсъждане на концепцията за проекта.

Вторият проект, за който Общината вече има осигурено финансиране е свързан с разкриването на два нови социални центъра. Единият ще е Център за временно настаняване на бездомни лица, а другият Кризисен център за жертви на домашно насилие. Общата стойност на проекта е 2 млн. и 200 хил. лв., осигурени от Инвестиционната програма.

26.03.2019 г.