Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Първа награда на конкурс на ПП "Сините камъни"

29 март 2019 11:51, Ивелина Тодорова (ОУ "Панайот Хитов")
Излъчване: ОУ "П. Хитов" (VII) преди 5 години, брой четения: 1951
Юлияна Михайлова

На провелия се по случай Седмицата на гората конкурс за ученическо творчество на тема „Защитени и застрашени растения и животни в ПП „Сините камъни” Сливен, Юлияна Михайлова, ученичка в VI клас на ОУ "Панайот Хитов" взе първа награда за рисунка в категорията си V-VII клас. Юлияна нарисува прекрасен Царски орел.

Царският орел е една от най-редките птици на планетата. Той е световно застрашен вид и популацията му намалява в световен мащаб. В миналото царският орел е бил една от най-разпространените грабливи птици в България. Преди 200 години у нас се смята, че е имало около 2000, а днес са останали едва 24 двойки.

От хилядолетия царският орел е почитан като свещена птица, защото предците ни смятали, че прогонва буреносните облаци и спасява реколтата. И до днес в някои краища на България вярват, че ако царският орел бъде убит или му се напакости, голяма беда ще сполети хората. Народното му име е „кръстат орел” заради белите петна, наподобяващи еполети върху крилете му, които се виждат при полет.

Поздравяваме Юлияна и нейния класен ръководител г-жа Красимира Ганева, преподавател по Природни науки, и им пожелаваме все повече успехи и все по-силна любов към природата.

Снимки

Юлияна МихайловаЮлияна МихайловаЮлияна Михайлова и Красимира Ганева