Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Заместник областният управител г-н Христо Карабекиров присъства на откриването на барелеф на д-р Георги Китов

14 септември 2010 18:18,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 2075
снимка

Днес, 14.09.2010 година заместник областният управител г-н Христо Карабекиров и експертът за връзки с обществеността г-жа Цветана Ненова присъстваха на откриването на барелеф на откривателя на Александровската гробница д-р Георги Китов в Музея на тракийското изкуство край хасковското село Александрово.

"Това е малък знак на уважение към д-р Георги Китов, защото откритието му не само история, но и наше бъдеще", каза в приветствието си към присъстващите кметът на община Хасково Георги Иванов.

Той допълни, че това събитие не е уважено от висши кадри и припомни, че все още не е изяснен статута на земята, на който е построен Музея на тракийското изкуство.

Сподвижницата на д-р Китов, г-жа Диана Димитрова благодари на общината затова, че Александровската гробница има копие. "Докато приключат процесите на консервация и реставрация на оригинала ще порасне още едно поколение и ако това копие го няма никой днес нямаше да се е докоснал до Александровската гробница, допълни тя.

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Петър, който освети и барелефа. Създател на барелефа е художника Михо Михов, който също присъства на откриването му.

Със присъствието си представителите на областна администрация засвидетелстваха, както своята, така и на сливенската общественост признателност към паметта на големият български учен и приятел на Сливен д-р Китов.

Заместник областният управител г-н Христо Карабекиров благодари на г-жа Диана Димитрова за проведените археологически проучвания в област Сливен и представените от нея изключителни ценни артефакти в Регионалния исторически музей Сливен от тракийския, античния и ранно – римския период по нашите земи.

Снимки

снимкаснимкаснимкаснимкаснимка