Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Горски служители възстановиха чешмата "Кушбунар" на старо хайдушко сборище в Балкана

04 април 2019 16:17,
Излъчване: Област Сливен преди 5 години, брой четения: 1051
Инж-Маринов /вляво на снимката/, негови колеги и гости извършиха символично залесяване за празника

Областният управител Чавдар Божурски изпрати поздравителни адреси до ръководството и служителите на Регионалната дирекция по горите и на Югоизточното държавно предприятие послучай професионалния им празник. Тази година той съвпада със 140-годишнината от създаването на горската администрация у нас. Седмицата на гората придобива статут на официално събитие в календара от 1925 г. насам.

За празника Регионалната дирекция по горите и Държавното горко стопанство – Сливен успяха да възстановят чешмата „Кушбунар“ в едноименната местност в Сливенския балкан. Районът е почистен, поставени са пейки и предупредителни табели за посетителите да пазят природното богатство – вековната гора, в която се намира чешмата, и изворът, за който легендите твърдят, че е лечебен. „Чешмата беше пресъхнала 25-30 години, но почистихме каптажа и направихме необходимото, за да доведем вода до чучурите й“, казаха от РДГ. Според исторически източници, „Кушбунар“ е старо хайдушко сборище. Местността се свързва с дейността на Злати Карачоолу, Кара Кольо, Никола Аджема, Панайот Хитов и Хаджи Димитър, както и с Васил Левски като знаменосец в четата на Хитов.

 

Гост на официалното откриване бе зам.областният управител Камен Костов. Той връчи една от наградите на отличените с почетни грамоти за празника служители: горски инспектор Георги Костов, Юсеин Шакиров, Георги Златев, Светлин Стоянов. Гости на откриването бяха зам.кметът Румен Иванов, директорите на ОД на МВР и ТД на ДАНС ст.комисар Димитър Величков и Николай Чиликов, директорът на РД ПБЗН комисар Владимир Демирев. Заедно с директора на РДГ-Сливен инж.Мирослав Маринов те извършиха символично залесяване на фиданки явор.

Регионалната дирекция по горите обхваща осем горски стопанства: Елхово, Котел, Нова Загора, Сливен, Стара река, Твърдица, Тича, Тунджа.

Снимки: РДГ-Сливен

Снимки

Зам.областният управител Камен Костов връчи почетна грамота на горски инспектор Георги КостовГости на официалното откриване на възстановената чешма