Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Изложба "140 години българска конституция"

09 април 2019 16:00, Фанина Пенева (РИМ - Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 5 години, брой четения: 791
Изложба "140 години българска конституция"

Изложба "140 години българска конституция" ще бъде показана в Сливен в навечерието на 16 април - Ден на конституцията и юриста, и по повод на 140 години от приемането на Търновската конституция.

Експонатите са от фондовете на трите института организатори на събитието - Регионален исторически музей "Д-р Симеон Табаков" - Сливен, библиотека "Зора" и Държавен архив - Сливен.

Откриването на изложбата е на 12 април, от 11.00 ч., във фоайето на зала "Зора".

Ще бъдат експонирани първи издания на конституцията, сборници със закони, учебници по право, монографии от края на XIX и първите десетилетия на XX век, оригинални архивни материали от сливенската съдебна практика, снимки, бронзов отличителен знак на мирови съдия. В изложбата като автори, преводачи или дарители фигурират имената на видни сливенски юристи. Те са били и активни участници в обществения, политическия и културния живот на Сливен, а някои - и на страната: д-р Добри Минков, Георги Долапчиев, акад. Петър Данчов, Йордан Нейов, Симеон Табаков, Георги Арнаудов, Петър Папанчев, Димитър Консулов, Петър Гудев, Стефан Панаретов, Иван Милков.