Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Фестивал на винарите на крепостта „Туида“

12 април 2019 08:56, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 794
---

Фестивал на винарите „Вино и творчество 2019” ще се проведе на 13 април 2019 г. на Антична и средновековна крепост „Туида“.

Община Сливен организира за втори път фестивала в партньорство с Фондация „Обществен дарителски фонд Сливен”. Той е част от Програмата за развитие на туризма на Община Сливен за 2019г. В събитието ще участват винопроизводители от Сливен и региона, които ще представят своето производство. Всеки посетител ще има възможност да дегустира различните видове вина, както и да си купи от бутилираните продукти на избите.

В програмата на фестивала са включени още изложба „Вино и фантазия”, на която ще бъдат представени рисувани бутилки от сливенските художници Пеньо Иванов и Веселин Дамянов-Вес, живописно изрисувани дъна на бъчви от Антон Иванов, стойки за вино от бъчви на Пеньо Иванов и Антон Иванов, кукерска маска, направена от бъчви и изработена от Крикор Папазян, и др., концерти на певческа група „Трапокловска китка” при НЧ „Отец Паисий-1928”, а при добро време на сцената ще излязат МТА „Браво” при НЧ „Хаджи Димитър”, ДФГ „Шарено коланче” и ДФГ „Българчета” при НЧ „Хаджи Димитър” и ОУ „Христо Ботев”. Посетителите ще могат да се включат и разгледат благотворителни творчески работилници в полза на проект „Социално кафе „Мило сърце” на фондация „Милосърдие”.

„В Къщата на виното на крепостта, ще бъде открита за пръв път постоянна енотека с вина на винопроизводители от региона. Ще бъде представен Пътеводител на виното в сливенския край. Всеки посетител ще може да дегустира различните вина от региона, както и да получи карта „Пътят на виното в сливенския регион“. В програмата ще има и конкурс, в който ще бъдат отличени от посетителите най-добрите вина от региона на участващите винопроизводители“, съобщи заместник-кметът Стоян Марков.

„Със събития като този фестивал, както и с всички останали реализирани и предстоящи концерти, събори, възстановки, състезания, маратони (списъкът от събития е дълъг) на Туида, искаме да популяризираме крепостта като място, към което да привлечем вниманието на туристите от страната и чужбина, гостите и гражданите на Сливен. Всички тези събития доставят радост на много хора. Крепостта е сред основните ни обекти, с които популяризираме град Сливен. Наградите, които получихме през последните три години, е нормално да радват всички ни, но те също ни задължават, да поддържаме и развиваме изграденото до този момент. Тези награди са признание за усърдието, за постоянството и всеотдайността, с които работим. Това доказва, че посоката, която нашият екип следва, е правилната. Предстои ни още много работа! Наградите не са цел и смисъл на живота ни, но са безкрайно ценни като ориентири за свършена работа. Подготвяме нови проекти, с които и други културни и исторически обекти като „Туида“ да бъдат ремонтирани, достъпни и атрактивни за туристите и гостите, които посещават Сливен“, допълни заместник-кметът.

 

12.04.2019 г.

Снимки

---