Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Министърът на образованието участва в дискусия за образованието в Сливен

13 април 2019 15:21, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 633
---

Материалната база на 3 професионални гимназии и 4 детски градини в област Сливен ще бъде модернизирана със средства по ОП „Региони в растеж“. Проектите за ремонт и обновяване на образователна инфраструктура по ОПРР 2014-2020 за област Сливен са на стойност 7 552 831 лв. Това обяви в Сливен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който участва в Граждански диалог на тема образование. Той бе част от Платформата за граждански диалог "Европа в нашия дом". На събитието присъстваха още народният представител от ГЕРБ - Сливен и областен координатор на партията Десислава Танева, депутатът от ГЕРБ и заместник – председател на Комисията по образование и наука в НС Галя Захариева, кметовете на общини от област Сливен. По ОП “Региони в растеж” ще бъдат извършени ремонти в ПГ по хотелиерство и туризъм "Акад. Неделчо Неделчев", ПГ по механотехника и ПГ по икономика "Проф. д-р Димитър Табаков". Ремонт тече и в детските градини "Детство", "Зорница", "Мак" и "Вержин и Хаик Папазян".

Министър Вълчев каза още, че по отношение на интеграцията на ромите в училище, област Сливен е най-трудна, но резултатите, които се постигат са най-показателни. „Добрите резултати, които постигат екипите по намиране и връщане на отпадналите от образователната система деца в училище, трябва да се затвърдят, като те се задържат там и ежедневно полагат усилия в обучителния процес“, каза още министър Красимир Вълчев. Той призова за съвместни усилия в тази посока на родители, учители и цялото общество. Над 200 медиатора в страната помагат в процеса за връщане на децата в училище.

„Министерство на образованието има две основни цели. Едната е да осигури равен достъп до образование, а другата е модернизация и качествено образование. По отношение на първата цел, всяко дете трябва да учи две години в предучилищна подготовка и 12 години в училище. При втората, образованието трябва да дава знания и компетентности на учениците, така че те да умеят да създават и да работят с машини с изкуствен интелект, допълни министърът.

Според народния представител и заместник – председател на Комисията по образование Галя Захариева най – важното и ценно нещо, което се постига по време на тези срещи в страната е диалогът с хората, пряко ангажирани в системата на образованието. „Удовлетворена съм, че образованието наистина е приоритет за правителството и че зад гърба на всеки учител вече стои държавата. Показателно за това е не само значителното увеличение на учителските заплати, но и отношението към всяка една дейност в системата. Благодарение на европейската солидарност, редица български училища и детски градини получиха съвсем различен облик. И в четирите общини на област Сливен има много добър диалог между директори на училища, учители и местните власти, което помага за по-добрата работа“, каза Галя Захариева.

„Образованието е това, което може да промени България, затова то наистина е приоритет за правителството. Показателни са усилията, които се полагат за това всички деца да имат реален равен достъп до образование. За първи път в този процес се включват редица институции, които работят заедно за пълен обхват и задържане на децата в училище. Успешно се работи за промяната на системата, за отношението към позицията на учителя в обществото и заетите в системата“, каза кметът на община Сливен Стефан Радев.

Над 200 представители на училища, детски градини и други институции взеха участие във форума.

Снимки

------