Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Общинският съветник от побратимения на Сливен германски град Гера Бернд Крюгер посети община Сливен

15 април 2019 14:51, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 5 години, брой четения: 883
---

Бернд Крюгер, общински съветник от побратимения на Сливен град Гера, Германия, посети община Сливен. Заместник-кметът Стоян Марков прие госта, който е на едноседмично посещение в България, свързано с проекта „Музика вместо улица“. Той се финансира от Германия и несочен към музикалното обучение на деца.

Гера многократно подпомага дейности по проекта, като ключова роля в него играе сливенският музикант Георги Калайджиев, който работи и преподава в град Гийсен. Той е тук, заедно с Бернд Крюгер и подготвят концерт на сливенските деца-музиканти това лято в Германия.

Стоян Марков и Бернд Крюгер обсъдиха сътрудничеството между двата града. Немският гост отправи покана от името на зам.-кмета на Гера Курт Даненберг за гостуване на сливенска делегация.

Германският гост запозна Стоян Марков с любопитен и новооткрит факт от библиотекарка с български произход, работеща в Гера. Художникът Бенчо Обрешков, учил в гимназия в Сливен от 1920 до 1926 година, е бил cтудент в майсторския клас на емблематичния за Гера немски художник Ото Дикс и на Кокошка в Дрезден. Първата му самocтoятeлнa изложба в Дрезден е имaлa голям успех. Той е бил приятел със семейство Радеви, с Бистра Винарова-Радева, съпругата на Симеон Радев, която е била и приятелка с Дикс, Конрад Феликсмюлер и Кокошка, c Георги Папазов – кубист и фовист и c Пикасо, Шагал, Брак, Паскин и др.

Крюгер съобщи, че за последна година е общински съветник и предстои оттеглянето му от политиката. Г-н Марков изтъкна, че заради дългогодишните му заслуги в нашите взаимоотношения той винаги ще бъде посланик на добра воля на град Гера в Сливен.

Двамата си размениха символични подаръци.

15.04.2019 г.

Снимки

------