Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Община Сливен спечели дела за над 4 милиона лева срещу строителния надзор и застрахователите по първия воден цикъл

09 май 2019 12:15, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 727
Стефан Радев

Община Сливен спечели три дела за над 4 милиона лева срещу строителните надзорници по време на изпълнението на първия воден цикъл и срещу техните застрахователи заради отговорността на строителния надзор по тези проекти. Това съобщи кметът Стефан Радев по време на брифинг на общинското ръководство. Две от делата са спечелени през 2017 и 2018 година срещу застрахователите за по 300 000 лева.

„Третото дело беше срещу испанска компания и тази година го спечелихме на две инстанции. След решението на втора инстанция в наша полза, компанията преведе преди дни сумата от 3 милиона и 200 хиляди. Нямам информация община да е осъждала строителен надзор за провален проект заради некачествена работа в такъв размер и да е успяла да защити интереса си по този добър начин“, каза Стефан Радев. Той не очаква фирмата да се възползва от касационно обжалване. Общата сума от трите дела надхвърля 4 милиона лева.

Кметът припомни, че Община Сливен защити интереса си и по други дела, свързани с двата етапа на водния цикъл.

„Един от първите сблъсъци с тези проблеми беше писмо от Министерството на околната среда и водите, че трябва да върнем 22 милиона лева заради незавършения втори етап на воден цикъл и невъведен в експлоатация“, допълни кметът. Тогава с помощта на средства, отпуснати от Министерството на регионалното развитие и благоустройството Общината реконструира колекторите по първия етап и да пусна втория етап в експлоатация, с което отпадна тази претенция.

Междувременно бяха получени и писма за две финансови корекции – едната за 1,5 милиона лева за втория етап, а другата - за над 4 милиона за първия. Заради втората претенция бяха запорирани сметките и възбранени активи на Общината, която впоследствие спечели и двете дела.

„Община Сливен категорично защити интереса си по сагата за водния цикъл. Благодаря на екипа и всички, които работиха по този казус за това, че сме довели до успешен край тези претенции“, каза в заключение Стефан Радев.