Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Честит празник на всички медицински сестри в МБАЛ "Д-р Иван Селимински"

12 май 2019 10:03, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди 4 години, брой четения: 1410
---

Изпълнителният директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен - д-р Васислав Петров, поздравява всички медицински сестри в болницата с днешния им професионален празник. Той им пожелава много здраве и професионални успехи и изказва благодарността си към отговорното им отношение в работата и денонощната грижа към болните.

Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл.

 

Флорънс Найтингейл е основоположник на съвременната професия на медицинската сестра. Родена е във Флоренция на 12 май 1820 г. в семейство на аристократи.

По време на Кримската война заедно със свои съмишленички тя работи в полеви болници на територията на Турция, а след това и в Крим. Благодарение на нейните организаторски способности, на знанията й, на новите практики, които прилага при грижите за ранените, за шест месеца смъртността в болниците спада драстично.

Управленските й умения не остават незабелязани от Лондон и през 1856 г., правителството на Великобритания й възлага да реорганизира армейската медицинска служба. Сама успява да набере средства за построяването в Лондон на първото училище за милосърдни сестри към болницата "Свети Тома". Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи. Умира на 13 август 1910г.