Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Министерството на културата осигурява по проект 3,8 млн. лева за ремонти в НУФИ "Филип Кутев"

23 май 2019 18:34, Росица Николова (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 4 години, брой четения: 774
Министърът на културата, областният управител и кметът на община Котел гостуваха на НУФИ за началото на мащабните ремонти

В Националното училище по фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Котел ще бъде построена нова многофункционална зала и ще бъде извършена реконструкция на вече съществуващите сгради. Министърът на културата Боил Банов оповести официалното започване на строителните дейности при посещението си в учебното заведение на 23 май. Гост на празника бе областният управител Чавдар Божурски.

Средствата за ремонтите в размер на близо 3,8 млн. лева са по проект на МК, финансиран от ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. Освен сградния фонд, ще бъде реновирано и дворното пространство на училището. Предвиждат се подмяна на дограмата, нова осветителна инсталация, мерки за енергийна ефективност. Ще бъде осигурена достъпна среда за хора с опорно-двигателни потребности. Ще бъде закупено ново специализирано оборудване в съответствие с нуждите на учениците.

„През много перипетии минахме. Но ето, че точно в навечерието на най-българския празник, на празника на нашата писменост, можем да направим символично първата копка“, каза министър Банов пред преподаватели и ученици. Той допълни, че ремонтите ще превърнат НУФИ в училище-бижу и изрази надежда, че това ще увеличи многократно желанието на талантливите български деца да се обучават в него. „Това учебно заведение е невероятен пазител на традициите. А Котел има огромно значение и за сегашното Българско възраждане. Много съм щастлив, че започваме проекта. Пазете духа, пазете традициите“, пожела министърът. Той съобщи, че е провел разговор с кмета на общината Коста Каранашев за облагородяване на пространството около училището и превръщането му в парк, което би могло да се осъществи след приключването на проекта.

Директорката на НУФИ Мария Градешлиева благодари на министъра и на правителството за това, че през последните две години учителите и образованието са били забелязани. „Това проличава от факта, че такъв мащабен проект ще се осъществи тук. С 35 процента са увеличени заплатите на учителите и 950 млн. лева са осигурени за българското образование“, каза Градешлиева. Тя изказа специална благодарност на зам.директора Паруш Неделчев за това, че в резултат на неговите усилия е бил разработен проектът.

Преди празника в НУФИ, министърът и областният управител гостуваха на кмета и екипа му в сградата на общината. След това Боил Банов и Коста Каранашев изиграха партия шах на открито, в градинката с паметника на Петър Берон. Гостът съобщи, че министерството ще подкрепи и тази година фестивала „Етноси, багри и котленски килими“ заради значимостта на събитието. Кметът заяви, че се надява на съдействие, за да бъде патентован като марка котленския килим. Домакините подариха на Боил Банов ръчно тъкан килим с характерните за местната школа символи и багри.

След визитата си в Котел министърът бе в Сливен, гостува на кмета Стефан Радев и културни обекти в града, присъства на церемонията за връчването на наградата „Аргира Жечкова“.

Снимки

Среща при кмета на община КотелМомент от визитатаДомакините подариха на министър Банов автентичен, ръчно тъкан котленски килим Боил Банов и Коста Каранашев изиграха партия шахДиректорката на НУФИ Мария Градешлиева посрещна гостите в училищетоТалантливи гайдари развълнуваха с изпълненията си присъстващитеМомент от празника в НУФИ