Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Министърът на културата Боил Банов връчи тазгодишната награда „Аргира Жечкова“ на Красимира Бакалова

23 май 2019 19:55, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 633
---

И тази година по традиция беше връчена наградата „Аргира Жечкова“. Тя беше присъдена на Красимира Бакалова, учител от СУ „Константин Константинов“ в Сливен, активен културен деец и общественик. Наградата връчи министърът на културата Боил Банов. Кметът Стефан Радев откри церемонията.

 

„Щастлив съм, че сме заедно днес в навечерието на най-българския празник, 24 май, за да отдадем едно заслужено, макар и съвсем недостатъчно признание. Това признание е за всички тези хора, които са се посветили на това да учат най-младите ни съграждани, посветили са се на това да развиват обществена дейност – дела сами по себе си трудни, но и много благородни, много отговорни. Защото, макар и живеещи в толкова динамично време, в бързо променящ се свят, всички ние носим отговорността да съхраним нашата култура, да съхраним това, което сме получили от нашите предци и да го предадем напред във времето, да го предадем на нашите деца и тези, които идват след нас, за да я има винаги България, за да я има и занапред българската култура. Пожелавам на всички здраве, много лично и семейно щастие и удовлетворение от това, което правите и което постигате. Честит празник!“, каза в приветствието си кметът Радев.

 

Боил Банов също поздрави всички присъстващи и всички учители.

„Голяма чест е за мен тази вечер да бъда тук сред вас. Според мен няма по-светъл празник в България от 24 май. Това е най-духовният празник, най-истинският, най-същностният, най-чистият. Това е празникът, който отстоява християнските ни ценности и ни дава заряд да вървим напред, да продължаваме да се борим, да се трудим, да предаваме наученото, да не се предаваме пред несгодите и пред трудностите. Това е празникът, който ни дава основание с гордост да се наричаме българи, с гордост да погледнем света и с гордост да гледаме децата си и с гордост да гледаме напред във времето. Честит празник! Да сте здрави и никога да не губите кураж“, каза министър Банов.

 

От своя страна Красимира Бакалова благодари за високата оценка и посвети наградата на своите внуци.

„За мен е голяма чест да бъда тук, на тази сцена, за да получа тази най-висока награда. Искам от цялото си сърце да благодаря на Община Сливен в лицето на господин Радев, на Общинския съвет, на обществената комисия, както и на Регионално управление на образованието. Благодаря и на онези, които ме номинираха. Благодаря и на моето семейство, което винаги е до мен и ме подкрепя. Училището за мен е и съдба, и сбъдната мечта. То е щедрост на усилия, на емоции, на отдаденост и голяма човечност“, заяви тазгодишната носителка на наградата „Аргира Жечкова“.

 

Номинацията на Красимира Бакалова е направена от РБ „Сава Доброплодни” и сдружение „За Сливен заедно”. Тя беше определена за носител с гласуване на Обществена комисия на нейно заседание, което се проведе на 20 май 2019 г.

Осем дами бяха номинирани тази година за престижното отличие. Соня Славова, учител по математика в ПГЕЕ „Мария Склодовска-Кюри”, гр. Сливен, номинирана от гимназията. Стефанка Адреева-Минчева, номинирана от сдружение „Мати Болгария”. Даниела Маркова, старши учител по английски език в ПХГ „Дамян Дамянов“, гр. Сливен, номинирана от гимназията. Лилия Аджемова, учител по руски език и история и цивилизация в ППМГ „Добри Чинтулов”, гр. Сливен, номинирана от гимназията. Надежда Койчева, главен учител по немски език в ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“, гр. Сливен, номинирана от гимназията. Тодорка Ченкова, старши учител по музика в ДГ „Теменуга”, гр. Сливен, номинирана от детската градина и Снежана Кирова, старши начален учител в СУ „К. Константинов”, гр. Сливен, номинирана от училището. На всички тях кметът Стефан Радев връчи дипломи.

 

Наградата на Община Сливен на името на Аргира Жечкова се връчва по традиция в навечерието на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Присъжда се на жена-учител и общественик с принос за издигане престижа на учителската професия и доказани високи професионални умения като преподавател и възпитател на младото поколение.

 

Освен „Аргира Жечкова“, тази вечер бяха връчени и наградите на Министерството на образованието и науката „Неофит Рилски” за дългогодишна, цялостна и високо професионална трудова дейност в системата на предучилищното и училищно образование. С почетното отличие бяха удостоени Кета Райкова – старши учител в Детска градина „Елица“; Елена Ангелова – заместник-директор по учебната дейност в Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“; Надежда Койчева – главен учител, учител по немски език в Профилирана гимназия с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“ и Магдаленка Кисьова – старши учител по хореография в Средно училище „Константин Константинов“. Независимият учителски синдикат връчи награда на Румен Иванов – учител по математика в Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“.

 

Церемонията приключи с концерт на Сливенски симфоничен оркестър, със специалното участие на Мария Веткова-Маджарова – сопран и Иво Йорданов – баритон. Гост-диригент беше Цанислав Петков.

 

Вечерта продължи на пл. „Хаджи Димитър“ с концерт на популярното дуо Скандау и младите момичета от 4 Magik и с празнични илюминации.

23.05.2019 г.

 

Снимки

---------------------