Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Сливен отбеляза 24 май с многолюдно шествие и празничен концерт

24 май 2019 16:16, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Общински съвет - Сливен преди 4 години, брой четения: 681
---

Сливен отбеляза 24 май – Денят на българската просвета и култура и славянската писменост. Многолюдното шествие започна от Градската градина, премина по главната улица и стигна до площад „Хаджи Димитър“. То беше водено от мажоретни състави, Военния духов оркестър-Сливен и ученици с български трибагреници и буквите от българската азбука в ръце. Към тях се присъединиха министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, народните представители Мария Белова и Кольо Милев, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и общински съветници, областният управител Чавдар Божурски, кметът Стефан Радев и неговите заместници Пепа Чиликова, Румен Иванов и Стоян Марков, секретарят на Общината Валя Радева, началникът на РУО-Сливен Милена Чолакова, граждани и гости на града, учители и ученици, преподаватели, студенти от филиалите на двете висши учебни заведения в Сливен – Технически университет-София и Медицински университет-Варна, както и културните институти.

На площад „Хаджи Димитър“ беше издигнато знамето на България под звуците на националния химн.

Кметът Радев поздрави всички българи, граждани на Сливен и гости на града.

„Днес отбелязваме един от най-светлите български празници – празникът на солунските братя, нашите първоучители Кирил и Методий. Едва ли има българско сърце, където и да тупти по света и което да не носи знанието за тях и тяхното дело. Създателите на славянската азбука и писменост са знаели, че да пребъде тяхното дело, то трябва да бъде пренесено през времето. За това и техните ученици Климент, Наум, Сава, Ангеларий, Горазд, Константин, пренасят този ценен дар до всички краища на българските земи, до всички славянски държави. Този дар ще премине през тъмни векове, през време на огън и меч, за да бъде подет отново от нашите будители Паисий, Софроний, Вазов, Ботев, Чинтулов, за да бъде предаден наш, на дни, на днешните съвременни учители. На този ден традиционно отправяме благодарност към това, което правят нашите достойни учители, към трудното, но благородно призвание, на което са се посветили, да бъдат част от пътя на нашите деца, на нашите внуци, на младите хора към знанието и успеха. На днешния ден искам да благодаря и на всички, които работят за съхраняването на културно-историческото наследство – нашата култура, нашата история, която като с невидима нишка ни свързва където и да се намираме по света, прави ни българи, прави ни народ. Живеем в динамични времена на бързи промени. Затова и толкова по-голяма е отговорността на хората, посветили се на духовността младите да имат ясен ориентир и да споделят българските и европейските ценности. Защото те не са даденост. Подложени са но голяма атака, на множество фалшиви новини, на език на омразата, на създаване на много разделителни линии в Европа. Искам да ви уверя, че като кмет на една от най-големите общини в България, Сливен, винаги ще защитавам българските и европейските ценности, на мир, демокрация, на свобода на личността, на уважение на човешкото достойнство, върховенство на закона. Ще подкрепям всяка инициатива, която се гради на знанието, науката, образованието, културата, за да пребъдем във времето, за да звучи винаги великия химн на Стоян Михайловски „Върви, народен възродени, към светла бъднина върви!“, заяви в словото си кметът Стефан Радев.

Малко по-късно ученици от сливенските училища поднесоха гирлянд от цветя на паметника на Хаджи Димитър и българските възрожденци.

Празникът продължи с концерт на народната певица Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл. От сцената на площад „Хаджи Димитър“ тя благодари на Община Сливен в лицето на кмета Стефан Радев за поканата да пее пред сливенската публика на днешния светъл празник 24 май.

24.05.2019 г.

Снимки

------------------------------