Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ДВЕ НОВИ КНИГИ ЗА ЛЮБОВТА В БИБЛИОТЕКАТА НА ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ

11 юни 2019 13:50, Дияна Костадинова (ПХГ "Дамян Дамянов")
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 4 години, брой четения: 1407
N. Milchev-1

Те са дар за училището от поета Николай Милчев, който участва в последното издание на курса по творческо писане, който вече пет години в Профилираната хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ води поетесата Валентина Радинска.

Първата стихосбирка е озаглавена „Пейзажи с Лолита“ и за нея Антоанета Алипиева* пише: „Любовта, макар и намерила името си “Лолита”, има малко общо с гибелна и странна страст. Тя е също паяжина, изтъкана от крехки природни форми. Любовното чувство, символизиращо живота, е толкова прозрачно и кратко, колкото е кратък самият живот… Любовта, както и всичко останало в лириката на Николай Милчев, е символизирана чрез пейзажна метафоричност, защото в самото светоусещане на този поет има нещо органично. Но органично не за извечни житейски сюжети, мотиви и знаци, а за единството на тялото и душата, осъдени за миг да бъдат заедно и после да се разпаднат, за да образуват нови форми на природата. Това даже не и пейзаж на душата, а надежда и радост на душата, че някъде и някога я е имало, че нейното съществуване е родило стихотворение, изпълнено с любов и възхита:

 

Вървяха си. Тя беше минзухар,

той беше есен. Тя нехайно каза:

“Не ме е грижа, че си много стар.

Прилича цветето на свойта ваза!”

 

И прецъфтя, и стана лято тя,

той стана пряспа - бяла и гореща.

И се стопи, и леко отлетя

към мястото на вечната им среща.

 

(из цикъла “Златна сватба”)

 

За другата книга „Ти и котките следобед“ самият автор споделя: „Стихотворенията от любов ги няма никъде в живота. Те са в съзнанието, в ума на този, който ги е изживял. Те са затворени в корици и са много повече от всички любови, които аз съм изживял.Защото любовта, която имам в живота, е нещо абсолютно различно. Когато любовта се появи като химия, изминава много дълъг път от сърцето към пръстите, които чрез думи я описват по един съвършено различен начин”. **

А ето какво написа поетът в паметната книга на училището: „На хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ ѝ прилича всичко. Най-вече талант и устрем! И човечност...“

Училищната общност приема с благодарност жеста на Николай Милчев . Желаем му много здраве, бодър дух и нови творчески постижения .

* https://liternet.bg/publish/aalipieva/n_milchev.htm

** http://newsart.net/node/5860

Снимки

N. Milchev-2N. Milchev-3N. Milchev-4N. Milchev-5N. Milchev-6