Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Музейно-образователната програма "Ваканция в музея" продължава в къща музей "Сливенски бит XIX - XX в."

25 юни 2019 20:20, Фанина Пенева (РИМ - Сливен)
Излъчване: Регион.Ист.Музей-Сливен преди 4 години, брой четения: 795
"Ваканция в музея"

Тази седмица заниманията в музейно-образователната програма "Ваканция в музея", организирана от Регионален исторически музей „Д-р Симеон Табаков“- Сливен, продължават в къща музей "Сливенски бит XIX - XX век".

Децата се запознаха с архитектурата на къщата и с част от експозицията - календарните обреди, характерни за региона, обредната храна, обредните и празнични костюми от региона, ръчното домашно тъкачество. Имаха възможност да се учат да тъкат на вертикален стан и рисуваха.

На 26 юни, сряда, разгледаха част от експозицията в къща музей "Сливенски бит XIX - XX век" - Арнауткината къща. Тя показва бита на сливенското градско семейство в първите десетилетия на ХХ век. Заниманията продължиха с тъкане на вертикален стан и игри на двора.

С ритъм и музика започна предпоследният ден от програмата "Ваканция в музея" в къща музей "Сливенски бит XIX - XX век". Заниманията продължиха в къща музей "Добри Чинтулов", където децата се запознаха с живота и дейността на големия български поет, педагог и композитор. Проведе се дискусия на тема "Училището в миналото и днес". Темата за творческата задача днес бе "Ученето през моя поглед".

В петък децата от музейно-образователната програма "Ваканция в музея" се запознаха с миналото на пожарната команда, създадена през 1879 г., от уредник на отдел "Нова и най-нова история" в РИМ-Сливен. На път към Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - гр. Сливен се спряхме и на часовниковата кула, строена през 1808 г. Тази кула в определени периоди от време е използвана и от пожарната команда като ориентир и наблюдателница.

От Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“- гр. Сливен запознаха децата с действащата в момента пожарна команда в града, както и с работата на пожарникарите. С голям интерес децата наблюдаваха демонстрациите и затвърдиха познавателния си опит!

Снимки

25 юни 2019 г.къща музей "Сливенски бит XIX - XX век"къща музей Сливенски бит XIX в.тъкачен станвертикален стантъкане на станрисуване в дворарисуване26 юни26 юни 2019 г.Арнауткината къщаАрнауткина къщаластикигра с ластик27 юни27 юни 2019 г.ритъм и музикакъща музей "Добри Чинтулов"къща музей Добри ЧинтуловдискусияМузейният педагогМузейният педагог М.Маринова28 юни28 юни 2019 г.последен денотдел "Нова и най-нова история"отдел "Нова и най-нова история" РИМ - Сливенпожарната пожарната командапожарната в Сливендецата в пожарната командадецата в пожарната28 юни 2019 год.