Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Отчетоха резултатите от мерките срещу разпространението на АСЧ в област Сливен

14 август 2019 16:40, Росица Николова (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 4 години, брой четения: 875

Изпълнението на указаните от Националния епизоотичен съвет мерки срещу разпространението на заболяването „афиканска чума по свинете” бе отчетено на заседание на Областната епизоотична комисия под председателството на областния управител Чавдар Божурски. Заседанието се проведе в сряда. В него участваха ръководителите на държавните структури, ангажирани с превенцията на острата зараза и контрола.

До момента в 46 от общо 74 населени места в областта, които попадат в 20-километровите зони на промишлените свинеферми, са заклани доброволно всички 5 281 прасета, информира директорът на ОДБХ д-р Пламен Пенчев. Отново ще бъдат извършени проверки от служителите на ОДБХ в 66 обекта от типа „заден двор”, където е продължило отглеждането на домашни свине и са издадени предписания за изпълнение на разпоредените указания. При необходимост в тези проверки ще участват представители на МВР.

Паралелно с това Областната дирекция по земеделие извършва информационна кампания сред арендаторите на земеделски земи относно изискванията за прибиране и съхранение на фуража от тазгодишната реколта, както и за действията, които трябва да се предприемат, ако в земеделските площи бъдат открити трупове на диви свине.

Съгласно приетите решения от предходни заседание на Областната епизоотична комисия, РДГ е изградила в горските площи 25 селективни капана за улов на диви прасета. Предстои създаването на още 11.

Областното пътно управление продължава дезинфекцията на местата за смет. Обработката се извършва един път седмично около главните пътища и два пъти – край магистрала „Тракия”.

ОД на МВР продължава оперативните мероприятия, свързани с контрола срещу нерегламентираното транспортиране на месо и нелегалното отглеждане на прасета. Досега сериозни нарушения не са открити.

От община Сливен съобщиха, че започват проверки във вилните зони на града, за да се установи броя на домашните прасета, които се отглеждат там.

На заседанието на Областната епизоотична комисия бе отчетено, че в резултат на активната информационна кампания сред населението и проявената от гражданите отговорност в неблагоприятната обстановка, рисковете от нахлуването на пандемията от африканска чума по свинете са силно занижени. Въпреки това областният управител Чавдар Божурски даде указания срещите със стопаните и арендаторите да продължат, както и контролните дейности за спазването на правилата за дезинфекция и на санитарни изисквания. Това се налага, за да не се допусне разпространението на африканска чума по свинете в Южна България, в частност – и в Сливенска област.