Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Цигуларят Васко Василев: Сливен е един от най- чистите и подредени градове, в които съм бил

18 ноември 2019 19:35, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 612
---

Виртуозният цигулар Васко Василев и кметът Стефан Радев се срещнаха часове преди концерта на музиканта в Сливен, по време на репетицията му на сцената на Драматичен театър "Стефан Киров". Нашият град е част от националното му турне. В рамките на 16 дни той изнася 15 концерта в 14 различни града.

Световноизвестният български музикант е посещавал Сливен преди 30 години. Той сподели, че е имал възможност днес да разгледа града и е впечатлен от него.

"Това е един от най-приятните, чисти и подредени градове, в които съм бил", каза той.

Стефан Радев покани музиканта при възможност да включи в програмата си участие в Майските дни на културата или в проявите за празника на града Димитровден.

„За мен е удоволствие да се срещна с класически музикант, който прославя името на страната ни по света. За сливенските граждани ще бъде чест да участвате в празничните ни културни прояви, за да имате възможност отново да се връщате тук и Сливен да стане едно от любимите ви места в България. Хора като вас са пример за младите хора“, каза кметът. Той подари на Васко Василев сборника „Чинтулови песни“, който включва 16 песни на самоукия цигулар, композитор, поет и символ на Сливен – Добри Чинтулов. Съставител и редактор на изданието е академик Методий Григоров.

Васко Василев е сред най-успелите цигулари в света, с концерти в над 40 държави. Като малък е определян като „дете-чудо“. На 23 години става най-младият първи концертмайстор на Кралската опера "Ковънт гардън" в Лондон, където работи и до момента, а от 2012 г. е и творчески продуцент на операта. През 2017 г. той стана единственият български класически музикант със самостоятелен концерт пред 12 000 души в най-голямата зала у нас – „Арена Армеец“. Работил е с музиканти от ранга на Пласидо Доминго, Стинг, Ванеса Мей и др.

 

18.11.2019 г.

 

Снимки

---