Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ХУМАНИТАРНАТА ГИМНАЗИЯ „ДАМЯН ДАМЯНОВ“ ОТБЕЛЯЗА СВОЯ ПАТРОНЕН ПРАЗНИК

18 януари 2020 13:30, Дияна Костадинова (ПХГ "Дамян Дамянов")
Излъчване: ПХГ "Дамян Дамянов" преди 4 години, брой четения: 1853
recital-1

На 18 януари 2020 г. се навършват 85 години от рождението на Дамян Дамянов – патрон на Профилираната хуманитарната гимназия в Сливен. По този повод на 17 януари представителна група ученици, заедно със своите учители, поднесоха цветя пред паметната му плоча на площад „Васил Левски“. В ритуала участваха Димитринка Петкова, заместник-областен управител, Димитър Назъров, старши експерт по математика в Регионалното управление на образованието, пенсионери от клубовете „Дамян Дамянов“ и „Будители“, представители на сливенски читалища. Директорът на гимназията Жельо Радев подчерта трайното присъствие на поета в литературната ни съкровищница и гордостта на училищната общност от факта, че той е патрон на гимназията. Димитринка Петкова говори за художественото майсторство на големия поет и прочете негоно стихотворение.

По традиция празникът продължи с рецитаторски конкурс под надслов „Магията на Дамяновото слово” в зала „Май“. Гости на празника бяха Димитринка Петкова, заместник-областен управител, д-р Николай Сираков, директор на Регионалния исторически музей, Милена Желева, председателка на обществения съвет, Георги Божев, председател на сдружение „Активен гражданин“, както и други представители на местната общност – приятели на гимназията.

В тазгодишния конкурс се явиха 30 участници от различни училища в общината, както и участници от Варна, Шумен и Стралджа. Всички се представиха отлично, рецитирайки стихове на Дамян Дамянов. Компетентното жури определи победителите в различните възрастови групи:

І възрастова група: Христина Петрова, V клас, ОУ „Св. Св. Кирил и и Методий“, гр. Сливен

II възрастова група: Синем Исмаил, IX клас, ЦПЛР-ОДК, гр. Шумен

III възрастова група: Кристина Георгиева, XII клас, ППМГ „Д. Чинтулов“, гр. Сливен

Пълен списък с отличените рецитатори можете да видите в прикачения файл.

В програмата за първи път бе включена сценична адаптация на единствения драматургичен опит на Дамян Дамянов „Преди всичко любов”, представена от младите актьори от театралната работилница „Опит за летене” и музикантите от училищната вокално-инструменталната група „Монолог.

Директорът на гимназията Жельо Радев награди победителите в конкурсите за рецитаторско майсторство и за лично творчество – поезия, проза, компютърна графика и видеоклипове, вдъхновени от стиховете на Дамян Дамянов.

С вълнуващо слово към участниците в тържеството се обърна Димитриинка Петкова, заместник-областен управител. Тя отбеляза нарастващата популярност на конкурсите сред ученици и учители от цялата страна и пожела на представителите на училищната общност на гимназия „Дамян Дамянов” да отстояват с дързост и вдъхновение името на своя патрон и с високи резултати в образователно-възпитателния процес да доказват значимата роля на хуманитарното образование за изграждане на активни граждани на родината.

Честит празник на всички ученици, учители и приятели на Профилирана хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“! Честит празник на всички признателни съграждани на големия български поет!

Снимки

recital-2recital-3recital-4recital-5recital-6recital-7recital-8recital-9recital-10recital-11recital-12recital-13recital-14recital-15recital-16recital-17recital-18recital-19recital-20recital-21recital-22recital-23recital-24

Файлове

Klasirane reitatorski konkurs [181KB]

Portable Document Format File