Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

125 години от рождението на художника Генчо Гиндев

25 октомври 2010 15:29,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1190
снимка

На 22 октомври 1885 година в Сливен е роден художника Генчо Гиндев. По майчина линия е потомък на Таньо войвода, баща му е бил участник в Априлското въстание и след погрома му е заточен в Диарбекир. Заради участие в ученическа стачка, Генчо Гиндев е изключен от Сливенската мъжка гимназия. Висшето си образование завършва в София, в Рисувателното училище. Негови преподаватели са Иван Мърквичка, Иван Ангелов и др. Една година взема частни уроци при проф. Кони.

В Сливен Генчо Гиндев учителства, а по-късно се занимава със земеделие. Рисува предимно портрети и натюрморти. Обект на вдъхновение е била и дъщеря му Мери и в много от картините се вижда нейното лице.

Първата му самостоятелна изложба е през 1974 година, втората посмъртно години по-късно, а третата през 2005 г. е юбилейна, посветена на 120 – та годишнина от рождението на художника. По волята на дъщерите на Генчо Гиндев – Мери и Виолета, те даряват две хиляди лева на художествената галерия в Сливен и съдействат за изложбата.

Да почетем и споменем един велик наш съгражданин Генчо Гиндев.

Публикуваме и негови творби, снимки, на които ни предостави Художественна галерия «Димитър Добрович».

Снимки

Жената на художникаДъщеря ми Мерипортрет на Гена Дограмаджиевацветя - РужиПейзаж с дърветаЗима в СливенПейзаж от Подуяненатюрморт с крушинатюрморт с праскови