Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Кукери от Сливенско и Ямболско показаха народни обичаи на „Маскарадни игри“

23 февруари 2020 12:41,
Излъчване: Област Сливен преди 4 години, брой четения: 535
Кукерските групи възпроизведоха традиционни обичаи

Със звън на хлопки, ритуални танци и маски кукери от Ямболска и Сливенска област, според народния обичай, уплашиха и прогониха злите сили в сливенското село Желю войвода, за здраве на стопаните и за добра реколта от нивите и градините им. 15 самодейни състави, с близо 450 участници от различни населени места в общините Сливен, Тунджа и Стралджа взеха участие в регионалния празник „Маскарадни игри - 2020“. Гост бе областният управител Чавдар Божурски.

„Важно е да помним традициите, да ги пазим и предаваме на децата си“, каза кметът на община Сливен Стефан Радев в приветствие към участниците. Те бяха поздравени и от кмета на Желю войвода Стоян Генов. Народният представител Мария Белова, председателят на общинския съвет – Сливен Димитър Митев, кметове и кметски наместници на населени места уважиха събитието.

Целта на регионалния празник „Маскарадни игри“ е да се съхранят традициите и фолклорните обичаи. Групите възпроизвеждат различни обредни ритуали. По традиция тяхното представяне се оценява от компетентно жури с председател д-р Владимир Демирев от Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ - Сливен.

Организатори на тазгодишното издание на празника са община Сливен, читалището и кметството в Желю войвода.

Снимки: пресцентър на община Сливен.

Снимки

Момент от шествието на участниците