Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Село Желю войвода е домакин на Регионалния празник „Маскарадни игри“

23 февруари 2020 13:52, Валя Марева (ПП "ГЕРБ"-Сливен)
Излъчване: ПП "ГЕРБ"-Сливен преди 4 години, брой четения: 966
-----

Народният представител от ГЕРБ-Сливен Мария Белова, общински съветници, представители на структурата и кметове на населени места присъстваха на Регионалния празник „Маскарадни игри“, който тази година се провежда в село Желю войвода. Кметът на Сливен Стефан Радев откри проявата, в която участниците са 450 от населени места в общините Сливен, Тунджа и Стралджа.

„Чрез този празник съхраняваме успешно българските традиции и обичаи с маски, които са част от българското фолклорно богатство. Според вярванията на дедите ни кукерите прогонват злите сили и студа, за да предвещаят здраве и плодородие. Важно е да помним традициите, да ги пазим и предаваме на децата си. Защото сме българи и фолклорът дава истинския облик на нацията“, каза при откриването Стефан Радев.

Кметът на село Желю войвода Стоян Генов поздрави участниците и им пожела да продължават да предават на поколения напред своите традиции. Сред гостите на празника бяха областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и кметове на населени места.

Съборът е със състезателен характер и се провежда всяка година в навечерието на Сирни заговезни в Сливенска община със смяна на домакинството на селищата. Досега те са се провеждали в селата Глушник, Трапоклово, Блатец и Камен. Тази година в Желю войвода участие взеха 15 състава. Всички те получиха награди в различни категории: за най–точно възпроизвеждане на обред с подчертани специфики на фолклорната култура от съответното селище, за най-точно възпроизвеждане на фрагмент от обред, за обредно облекло, маска, реквизит и вярната им реконструкция. Сред обичаите, които бяха възпроизведени са „Сирни заговезни”, „Заораване”, „Кукувден”, посрещане на кукери в дома. Съставите бяха оценявани от жури в състав: председател – доц. д-р Владимир Демирев, фолклорист, етнолог в РИМ „Д-р Симеон Табаков“; членове - Добринка Славова, уредник в отдел „Етнография“ в РИМ „Д-р Симеон Табаков“ - Сливен и Станка Иванова – хореограф.

Организатори на „Маскарадни игри“ 2020 са Община Сливен, читалище „Даскал Димитър Димов –1908“ и кметството в Желю войвода.

Снимки

-------------