Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Надежда и Аспарух Панови представиха книгата си за д-р Начо Планински

25 февруари 2020 20:57,
Излъчване: Област Сливен преди 4 години, брой четения: 597
Представянето на книгата на семейство Панови

Семейство Надежда и Аспарух Панови представиха книгата си „Д-р Начо Планински – 1847 - 1895“ на среща с лекари, историци, читалищни дейци и журналисти на 25 февруари вечерта в общинската зала „Май“. Уважението си към авторите поднесоха областният управител Чавдар Божурски и зам.кметът Пепа Чиликова.

Събитието бе очаквано, защото за работата върху съставянето на книгата, посветена на именития родственик на семейството, Аспарух Панов съобщи още през лятото на миналата година. Тогава той и съпругата му дариха паметна плоча на д-р Планински послучай 140-годишнината от създаването на сливенската болница – днес МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Книгата за възрожденския лекар, будител на Сливен и строител на нова България също е дарение. „Д-р Планински е навсякъде. Той присъства и в Регионалния исторически музей, и в библиотека „Зора“, и в библиотека „Сава Доброплодни“, и в Държавния архив...“, заяви на срещата Аспарух Панов и благодари на съпругата си, както и на всички институции, оказали съдействие в съставителството.

Журналистката Щилияна Василева представи авторите и техния труд. „И двамата не са от Сливен. Но Аспарух Панов е със сливенски корени, а съпругата му Надежда – със сливенски дух“, каза тя. Свой принос в изданието имат и двете им деца – дъщеря им Надежда и синът Петър. Василева припомни, че Аспарух Панов е бивш депутат от СДС в 36-тото НС, първи ръководител на българската парламентарна делегация в Съвета на Европа и вицепрезидент на Либералния интернационал.

Д-р Начо Планински е вторият главен лекар на сливенската болница. Управлява я от 1879 до 1895 г. Отива си от този свят едва на 47 години, когато се заразява от свой пациент с коремен тиф. През краткия си живот той е вдъхновител и участник в значими събития не само за здравното дело: бил е съратник на Левски и Раковски, деец в борбите за църковна независимост, един от учредителите на първото сливенско дружество на БЧК, което е и първото в България; два пъти е бил председател на читалище „Зора“, радетел на народните университети към читалищата и лектор в тях, съосновател на първата печатница в Сливен и един от създателите на първия сливенски вестник „Българско знаме“; бил е народен представител на Областното събрание на Източна Румелия, а сетне – и депутат в Княжество България.

Книгата на семейство Панови съдържа 292 заглавия на различни публикации, като 38 са написани от самия д-р Планински. Материалите са издирени от фондовете на множество институции от Сливен и София, представени са снимки и материали от РИМ „С.Табаков“ в Сливен, където се пази архивът на д-р Планински, от музея в Стара Загора, има публикации от фондовете на Държавен архив в Сливен и София, от архива на БАН и др. Авторите са поместили и материали от своя домашен архив. Издател е агенция "Компас".

Благодарност към авторите за родолюбивото им дело изрази д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Той припомни, че благодарение на д-р Планински сливенската болница е била издигната до една от осемте първостепенни болници в страната.

Снимки

Уважението си към сем.Панови поднесоха областният управител Божурски и зам.кметът ЧиликоваНа срещата присъстваха лекари, историци, читалищни дейци, журналистиАспарух Панов благодари на съпругата си и на многобройните институции в Сливен и странатаЖурналистката Щилияна Василева представи авторите и техния трудКнигата от 200 страници съдържа 292 публикации и богат снимков материал