Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Има инвеститорски интерес към пистата на летището край Сливен и други големи обекти

11 март 2020 12:00, Връзки с обществеността
Излъчване: Община Сливен преди 4 години, брой четения: 491
снимка - интернет

Има заявен инвеститорски интерес към пистата на летището край Сливен, към сградата на минералните бани и част от терена на бившите военни казарми по „Бургаско шосе“. Това стана ясно от днешния брифинг на общинското ръководство.

Кметът Стефан Радев заяви, че във времето са водени разговори с потенциални инвеститори за пистата и към момента има заявен интерес в две посоки - продажбата като терен с мултифункционално развитие или учредяване право на строеж за изграждане на фотоволтаична електроцентрала, най-вероятно с ограничен срок, след който да се върне на управление към общината.

 

„Обмисляме и двата варианта и се надявам този интерес да се материализира. Минималната стойност, от която нагоре може да се прави процедура е над 18 милиона лева и реализирането на такава сделка би осигурило значителни средства за общината, ако преминем към такъв инвеститор“, каза Стефан Радев.

Ако се реализира идеята, половината от средствата ще бъдат вложени в първия етап за създаването на индустриалния парк. Той се отнася за терен от около 500 декара, който граничи с пътя за Ямбол. Там се предвижда изграждане на пълна инфраструктура – улици, осветление, газоснабдяване и водоснабдяване. „Така ще можем да предложим на пазара готови терени с изградена инфраструктура – нещо, което никой не предлага, поне на такива мащаби“, каза още кметът.

За разлика от други общини, където частни компании управляват подобни проекти, в Сливен идеята е общината сама да инвестира и управлява индустриалния парк.

 

„Добре е, че имаме заявен сериозен интерес и ще се спрем на най-добрия вариант за общината. В тази връзка водим разговори и се надявам да привлечем инвеститор и за сградата на минералните бани. Има заявен интерес и за част от територията на бившите поделения на „Бургаско шосе“, допълни Стефан Радев.

 

Създаването на условия за икономическо развитие е сред приоритетите на общинското ръководство и заявения инвеститорски интерес към обекти, за чието развитие от години няма решение, е голяма възможност за Сливен.