Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Превенция и противоепидемични мерки във връзка с COVID-19

03 април 2020 21:51, Връзки с обществеността
Излъчване: МБАЛ "Д-р Ив.Селимински" преди 3 години, брой четения: 1035
---

Във връзка с усложняващата се епидемична обстановка, свързана с разпространението на COVID-19 на територията на страната и нарастващите случаи на заболели, както и наличието на данни за безсимптомно протичане на заболяването, следва всички лица, които се завръщат от държава с установени случаи на заболяването да останат на 14- дневна домашна изолация (карантина), която се постановява с предписание на държавен здравен инспектор.

От края на м. февруари до днес РЗИ-Сливен и ОД МВР-Сливен осъществяват контрол на 1596 лица, които са се върнали от рискови дестинации. Под домашна карантина към днешна дата са 783 лица в област Сливен. По клинични показания са направени 99 изследвания, положителни проби са установени на пет пациента, които се лекуват в специализирана болнична структура по инфекциозни болести. Веднага след изписване от болничното заведение, преболедувалите от COVID-19 се поставят отново в домашна карантина за срок от 28 дни.

Според различни проучвания вирусът на COVID-19 може да престои върху метални, пластмасови и стъклени повърхности в продължение на няколко дни при стайна температура. По тази причина при безсимптомно протичане на заболяването, посещението на обществени места е свързано с повишен риск от заразяване, дори и при спазване на изискванията на дистанция между хората.

Препоръката за носене на маска от здрави хора, цели предпазването на устата и носа им от случаен контакт със секреции, попаднали върху ръцете им, както и предпазването на околните в случай на безсимптомно протичане на заболяването.

Основна мярка за предпазване от заразяване с COVID-19 е хигиената на ръцете, която трябва стриктно да се прилага както преди хранене и след посещения в тоалетна, така и след сваляне на защитните маски и след контакт с повърхности и предмети.

Хората със симптоми на респираторна инфекция, следва да се консултират дистанционно по телефон или мобилно приложение с личните си лекари за последващи действия и да ограничат своите контакти с цел предпазване на близките си и околните от евентуално заразяване с вирусни и бактериални причинители.

Опасността не е преминала! Социалната изолация и строгите мерки на ограничения, наложени от здравните власти, са в защита на здравето на всеки един от нас. Спазвайте ги!

 

Регионална здравна инспекция-Сливен