Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Предстои пълна дезинфекция на болницата със заразените медици и изследване на целия персонал

03 юни 2020 17:35,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 497

Извънредно заседание на Областния кризисен щаб бе свикано на 3 юни от областния управител Чавдар Божурски след потвърдените положителни проби за Ковид-19 на 10 медицински лица през последните дни в Сливен. „Успяхме да овладеем ситуацията в двата най-гъсто населени квартала в Сливен и в тях случаите на заболели вече са единични. Разбирам, че лекарите и медицинският персонал са подложени на огромен риск по време на епидемията. Но е факт, че обстановката се усложнява, защото там, където мерките трябва да се спазват на 100 процента, се регистрира за втори път рискова ситуация с коронавируса“, подчерта областният управител. В заседанието участваха ръководители на лечебни заведения и здравни институции, завеждащи инфекциозните отделения в областната и военната болница, ръководството на община Сливен и на ОД на МВР.

Проведените епидемиологични проучвания на РЗИ от 30 май до 2 юни отчитат 10 положителни проби за Ковид-19 на медицински лица. Девет от тях са работещи в гастроентерологията на МБАЛ „Хаджи Димитър“ – Сливен, където са втори път възникна рискова с коронавируса. Инфектираните са двама лекари, пет медицински сестри и двама санитари. Един лекар от МБАЛ-Сливен към Военно-медицинската академия е с положителна проба, заразата е предадена в семейно огнище.

 

Участниците в заседанието взеха решение освен в отделението по гастроентерология, да бъде извършена пълна дезинфекция на МБАЛ „Хаджи Димитър“. Всички работещи в гастроентерологичното отделение в тази болница ще бъдат изследвани за коронавирус. Към момента освен взетите проби с получен резултат, се чака резултатът от още 15 проби от работещи в отделението-тестове, чиито резултати се очакват. Изследване предстои на персонала в отделението по ендокринология. Поетапно ще бъде изследван целият персонал в болницата.

В МБАЛ-Сливен към ВМА-София вече е извършена пълна дезинфекция на отделението, където е работил инфектираният лекар. Спазва се стриктен график на дезинфекция в цялото лечебно заведение. Издирени са контактните лица, част от тях са поставени под домашна карантина, за други това предстои. В рамките на 3 дни ще бъдат тествани всички лекари и целият медицински персонал във военната болница.

РЗИ продължава издирването на контактните лица на болните медици, както и на пациентите, преминали през отделението в МБАЛ „Хаджи Димитър“. Вече е започнало карантиниране на част от тях. Под домашна карантина предстои да бъдат поставени вероятно десетки лица.

Организирано е и предстои обучение на лекарите и здравния персонал с доц. д-р Красимира Войнова от Военно-медицинска академия относно мерките за безопасност и дезинфекция в условията на епидемия от новия коронавирус. Областният управител разчита на партньорството на регионалните колегии на Българския лекарски съюз и на специалистите по здравни грижи, за да бъде овладяна ситуацията.

Към момента в двете инфекциозни отделения – в областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и МБАЛ-Сливен към ВМА, има незаети легла. Могат да бъдат приети нови пациенти, ако се наложи, на разположение са достатъчно лекари.