Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният щаб поставя проблемни въпроси на вниманието на НОЩ и МЗ

17 юни 2020 10:09,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 411

Областният управител Чавдар Божурски свика извънредно заседание на Областния кризисен щаб заради неблагоприятната епидемична обстановка през последните десет дни в Сливенска област. В заседанието участваха ръководствата на РЗИ, многопрофилните болници за активно лечение в Сливен и Нова Загора, кметът на община Сливен, председателят на Централната комисия по етика на Българския лекарски съюз, председателите на БЛС - Сливен и на съсловната регионална колегия на общопрактикуващите лекари.

„Статистиката за заболелите и анализът ми показват, че към момента не е овладяна ситуацията и че има пропуски в организацията и извършвания контрол. Това налага нуждата от допълнителни мерки“, заяви областният управител. През изминалата седмица в област Сливен бяха регистрирани 53 нови случаи на коронавирусни инфекции, а в предходната новите случаи бяха 32. Буди тревога броят на инфектираните лекари, здравни специалисти и лица от медицинския персонал – 39 души /сред общо 174 положителни за Ковид-19 лица от началото на епидемията в областта/. Положителни за болестта досега са 9 лекари, 16 медицински сестри, 1 фелдшер и 13 души санитари и помощен персонал. На заседанието бе подчертано, че част от медиците са били инфектирани в неработещи с Ковид-19 лечебни заведения.

От началото на епидемията основната тежест за лечението на пациентите се поема единствено в две от общо четирите многопрофилни болници в областта: областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и военната МБАЛ – Сливен към ВМА - София. В областната болница са приети към момента 33-ма пациенти, във военната – 19. Заради нарастващия брой на заразените фтизиатрията в областната болница е трансформирана във второ Ковид-отделение. Екипите в двете болници работят на 24-часов режим. В същото време броят на хоспитализираните лица остава висок за Сливенска област. Той представлява близо една пета от броя на всички пациенти, настанени за болнично лечение в цялата страна.

Участниците в заседанието се обединиха около мнението, че масовото карантиниране и стриктният контрол за спазване на карантината трябва да бъдат възобновени, тъй като са дали благоприятен резултат за ограничаване на разпространението на вируса през първия етап на епидемията в Сливенска област. Заразените лица, които са с леки форми на клиничната картина, е необходимо да бъдат поставяни под домашна карантина, под наблюдението на общопрактикуващ лекар и РЗИ. Целта на домашния стационар при леките случаи на Ковид-19 е да се избегне претоварването на болниците и Ковид-отделенията да не се използват като изолатор при леко протичане на заразата. Отчетена бе спешна необходимост МБАЛ „Хаджи Димитър“ и МБАЛ „Царица Йоанна“, които бяха задължени да осигурят съответно 10 и 5 легла за Ковид-19, да започнат прием на съмнителни пациенти като отделения за триаж. Със съдействието на Българския лекарски съюз ще бъдат осигурени лекари-доброволци, които да помогнат в работата на инфекциозното отделение на областната болница. Ще се потърси съдействие и от МЗ при възможност да бъдат командировани лекари-специалисти. В момента лечението се извършва от началника на отделението, който е единственият лекар-специалист в него, и от доброволци-специализанти.

Представители на болничните заведения и на лекарската колегия препоръчаха на директора на РЗИ – Сливен да организира по-широк обхват на епидемиологичните проучвания, тъй като двете работещи с Ковид-19 болници нееднократно са приемали и приемат за лечение инфектирани пациенти, които дни преди това са били приети и изписани от неработещи с инфекцията лечебни заведения. Пред директора на РЗИ – Сливен бе поставен въпросът за осъществяването на стриктен контрол за дейностите по дезинфекция и използване на лични предпазни средства от лекарите и персонала в болниците, които не лекуват пациенти с коронавирусни инфекции. Бе отправена и препоръка за ежедневно, а не - спорадично, информиране на обществото за броя на новите случаи на Ковид-19, излекуваните пациенти и епидемичната обстановка в Сливенска област.

Ръководството на МБАЛ – Сливен към ВМА – София информира участниците в заседанието, че лекарската колегия в болницата сезира институциите за предизвикания втори пик на разпространение на коронавируса в Сливенска област при затихваща пандемия в страната. Настоява за компетентното мнение на здравните власти, за да бъдат разрешени наболелите проблеми с адекватното разпределение на лекарския ресурс и на пациентите в Сливен, както и за отношение спрямо отговорните за това лица. Становището на МБАЛ – Сливен към ВМА – София е подкрепено от цялата лекарска колегия в болницата и е адресирано до председателя на БЛС – Сливен, председателя на Централната комисия по етика към БЛС, директора на РЗИ – Сливен, както и до Областния кризисен щаб, Националния кризисен щаб и Министерството на здравеопазването.

Областният кризисен щаб ще постави проблемните въпроси, разисквани на заседанието, на вниманието на Националния оперативен щаб и Министерството на здравеопазването.