Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Център по медиация бе открит към Окръжния съд в Сливен

06 август 2020 18:09,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 611
Официалното откриване на Центъра по медиация

Център по медиация към Окръжния съд в Сливен бе официално открит на 6 август. Той е създаден в изпълнение на Дейност 4 по проект BG05SFOP001-3.001-0014 „Насърчаване използването на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове“ по Оперативна програма „Добро управление“. Проектът се осъществява от Министерството на правосъдието в партньорство с Висшия съдебен съвет.

Домакин на форума бе председателят на Окръжня съд Мартин Данчев. Гости на събитието бяха областният управител Чавдар Божурски, членът на ВСС Драгомир Кояджиков, кметът на община Сливен Стефан Радев, председателят на общинския съвет Димитър Митев, председателят на Апелативния съд в Бургас Деница Вълкова, председателят на Административния съд в Сливен Слав Бакалов, председателят на Районния съд в Сливен Живка Кирилова, бившият член на ВСС адвокат Юлиана Колева, председателят на Сливенската адвокатска колегия Станимир Комбалов, зам.директорът на ОД на МВР Веселин Василев, зам.председателят на Института за решаване на конфликти Георги Бакалов и др.

Адвокат Албена Комитова от сдружение „Център за разрешаване на спорове“ представи ползите за гражданите, магистратите и защитниците от прилагането на медиацията. Тя акцентира върху многообразните подходи при осъществяването на дейността на медиационните центрове в България и на съществената роля на съдиите и съдилищата за насърчаване на медиацията като алтернативен способ за решаване на спорове. „България е изпълнила препоръките на Съвета на Европа по отношение на обучението на съдиите да насочват страните към медиация“, обърна внимание тя. Разяснени бяха възможностите за провеждане на online процедури по медиация чрез Централизирания електронен портал за медиация.

С поздравление за новооткрития Център по медиация, се обърна към присъстващите кметът на Община Сливен Стефан Радев, който заяви убеденост в неговата полза за гражданите, медиаторите и съда.

Освен в Сливен, Центрове по медиация ще бъдат открити Окръжните съдилища във Велико Търново, Враца, Добрич и Пловдив. Те ще предоставят възможност за срещи, консултации и за провеждане на медиация, включително online и трансгранична.

Пресцентър ВСС