Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

България получава 226 млн. евро допълнително при изравняване на преките плащанията в ЕС още през 2014 г.

11 декември 2010 12:16,
Излъчване: Област Сливен преди 13 години, брой четения: 1192
Мирослав Найденов

Достигането на тавана на директните плащания за българските фермери в началото на 2014 г., от което те биха получили 226 млн. евро допълнително, би било наистина голяма подкрепа. Това каза министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов на среща с министър председателя Бойко Борисов и еврокомисаря по земеделие Дачиан Чиолош. Премиерът изрази надежда, че ще се постигне консенсус за по-ранното изравняването на европейските директни субсидии между старите и новите членки още през 2014 г., а не от 2016 г.

По повод реформата в Общата селскостопанска политика еврокомисарят каза, че предлага да има по-голяма равнопоставеност между държавите-членки. „Не можем да продължаваме с прилагането на различни принципи спрямо старите и новите членки. Така че трябва да се спазват едни и същи принцип, отчитайки спецификите на отделните региони в ЕС”, коментира Чиолош.

Европейският комисар по земеделие Дачиан Чиолош се надява до края на годината бюджетът на ЕС да бъде приет, за да не се стигне до увеличаване на бюджетните дефицити на държавите-членки. Комисарят уточни, че ако до края на година не се приеме бюджетът на Европейския съюз, Европейската комисия ще е принудена да го раздели на 12 части и ще има съответни тавани на средствата за всеки месец. Преките плащания за европейските фермери се извършват през първите три-четири месеца на годината и ако ЕК не преведе парите, държавите трябва да ги извадят от собствените си бюджети и да очакват възстановяването им по-късно. Ако бюджетът не се приеме, няма да се спазят обичайните срокове и така бюджетът на отделните членки може да пострада, посочи еврокомисарят. Премиерът Бойко Борисов също изрази надежда бюджетът да бъде приет преди края на годината.