Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Областният управител поднесе съболезнования на семейството на Михаил Желев

07 януари 2021 14:14,
Излъчване: Област Сливен преди 3 години, брой четения: 440
Михаил Желев, победителят. Снимка: сп. "Лека атлетика"

Областният управител Чавдар Божурски поднесе съболезнованията си на семейството и близките на легендата в леката атлетика Михаил Желев. „Вашият обичан съпруг, баща и дядо бе огромна гордост и пример за достойно и борбено поведение за поколения спортисти и жители на Сливен. Яркото му име ще продължи да блести за близки, приятели и многобройните му почитатели“, заяви областният управител в съболезнователен адрес до семейството.

 

Носителят на „Златен шпайк“ издъхна на 77-годишна възраст. Поклонението се състоя на 7 януари. В последния му път той бе изпратен от близки, спортни деятели, граждани.

 

През 1969 г. Михаил Желев завършва сезона без поражение в 14 състезания на 3000 метра с препятствия. Печели европейска титла в Атина и поставя национален рекорд, който е подобрен чак след 45 години. Избран е за Спортист №1 на България. Вестник „Чехословашки спорт“ го награждава с приза „Златен шпайк“ за най-добър бегач в Европа. Изданието организира анкетата сред 51 специалисти и журналисти от 14 страни. Тази анкета става традиционна, но нито един роден атлет не е повторил постижението на знаменития сливенец /сп.„Лека атлетика“/.

 

През кариерата си той поставя осем национални рекорда - на 5000, 10000 и 3000 м стийпълчейз и четири рекорда в зала - на 1500 и 3000 м. Желев участва в две олимпиади. Удостоен е със званието „Почетен гражданин на Сливен“.

 

Поклон пред паметта му!