Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Евродепутатите призоваха ЕС и Турция да търсят алтернативни начини за сътрудничество

14 септември 2023 08:59, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 7 месеца, брой четения: 376
Европейският парламент

Процесът на присъединяване на Турция към ЕС не може да бъде възобновен при настоящите обстоятелства

Няма връзка между членството на Швеция в НАТО и процеса на присъединяване на Турция към ЕС

Очаква се Турция да зачита демократичните ценности, върховенството на закона и правата на човека

ЕС е поел ангажимент да продължи да подкрепя бежанците и усилията за възстановяване след земетресението в Турция

В годишния си доклад евродепутатите призовават ЕС и Турция да преодолеят настоящата безизходица и да намерят „успоредна и реалистична рамка“ за отношенията между ЕС и Турция.

 

Освен ако турското правителство не промени драстично курса, процесът на присъединяване на Турция към ЕС не може да бъде възобновен при сегашните обстоятелства, казват евродепутатите в своя доклад, приет в сряда с 434 гласа „за“, 18 „против“ и 152 „въздържал се“.

 

Призовавайки турското правителство, Европейския съюз и неговите държави членки да преодолеят настоящата безизходица и да преминат към по-тясно партньорство, евродепутатите препоръчват да се намери паралелна и реалистична рамка за отношенията между ЕС и Турция и призовават Комисията да проучи възможните формати.

 

Евродепутатите потвърждават, че Турция остава кандидат за членство в ЕС, съюзник в НАТО и ключов партньор в областта на сигурността, търговските и икономическите отношения и миграцията, като подчертават, че от страната се очаква да зачита демократичните ценности, принципите на правовата държава, правата на човека и да спазва законите, принципите и задълженията на ЕС.

 

Няма връзка между процеса на присъединяване на Швеция към НАТО и присъединяването на Турция към ЕС

 

Парламентът настоятелно призовава Турция да ратифицира членството на Швеция в НАТО без по-нататъшно забавяне и подчертава, че процесът на присъединяване към НАТО на една държава по никакъв начин не може да бъде свързан с процеса на присъединяване към ЕС на друга държава. Напредъкът на всяка държава в ЕС продължава да се основава на собствените ѝ заслуги, подчертават евродепутатите.

 

Докладът приветства гласуването от страна на Турция в подкрепа на осъждането на агресивната война на Русия срещу Украйна в Общото събрание на ООН и ангажимента ѝ към суверенитета и териториалната цялост на страната, като изразява съжаление, че Турция не подкрепя санкции извън рамките на ООН. Степента на привеждане в съответствие на Турция с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС е спаднала до най-ниското си равнище от 7 %, което я прави най-ниската от всички държави, обхванати от процеса на разширяване.

 

Ангажимент на ЕС за подкрепа на бежанците и усилията за възстановяване след земетресението

 

Евродепутатите приветстват усилията на Турция да продължи да приема най-голямото бежанско население в света с почти четири милиона души. Те приветстват факта, че ЕС продължава да предоставя финансиране за бежанците и приемащите общности в Турция, и са твърдо решени да продължат това в бъдеще.

 

Изразявайки искрените си съболезнования на семействата на жертвите на опустошителните земетресения от 6 февруари 2023 г., членовете на ЕП заявяват, че ЕС следва да продължи да отговаря на хуманитарните нужди и усилията за възстановяване на Турция. Те подчертават, че европейската солидарност би могла да доведе до осезаемо подобряване на отношенията между ЕС и Турция.

 

Цитат

 

Докладчикът Начо Санчес Амор (S & D, Испания) заяви: „Наскоро станахме свидетели на подновен интерес от страна на турското правителство към съживяване на процеса на присъединяване към ЕС. Това няма да стане в резултат на геополитическо договаряне, а когато турските власти покажат реален интерес да спрат непрекъснатото отстъпление от основните свободи и върховенството на закона. Ако турското правителство наистина иска да съживи пътя към ЕС, то трябва да го покаже с конкретни реформи и действия, а не с изявления“.

 

Контекст

 

Преговорите за присъединяване към ЕС на практика са в застой от 2018 г. насам поради влошаването на принципите на правовата държава и демокрацията в Турция.