Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Държавата осигурява безпроблемно начало на учебната година

14 септември 2023 09:25, Гергана Георгиева (Областна администрация Сливен)
Излъчване: Област Сливен преди 7 месеца, брой четения: 260
срещата вчера

13/09/2023, сряда

 

Държавата взима всички необходими мерки за безопасността на учениците в първия учебен ден и за безпроблемното начало на новата учебната година. Всички институции работят в синхрон, увери премиерът акад. Николай Денков на съвместна пресконференция с министрите на образованието и науката проф. Галин Цоков и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков и с главния секретар на МВР главен комисар Живко Коцев.

 

„Работи се усилено за подобряване на условията, в които ще учат децата“, подчерта министър-председателят. Ремонтните дейности в 507 училища вече са приключили, в 240 ще бъдат довършени до 15 септември т.г. В 63 ще продължат и след първия училищен звънец, но е създадена организация за нормалното притичане на учебния процес.

 

Общо около 90 000 учители ще преподават тази година. От тях 70 520 са в училищата и центровете за личностно развитие, останалите ще се грижат за децата в детските градини. Техните заплати се увеличиха с 15%, считано от 1 януари 2023 г. „По този начин се поддържа нивото от 125% спрямо средното възнаграждение в страната. За тази цел бяха осигурени допълнително 524 млн. лв. с бюджета за 2023 г.“, уточни министър-председателят.

Все още има недостиг на преподаватели по математика и природни науки в по-малките населени места. От няколко години МОН се опитва да реши този проблем чрез национална програма „Мотивирани учители“, по която се подготвят педагози по тези предмети, посочи министър Цоков.

 

За повече информация виж прикачения файл.

Файлове

заседание [18.6KB]

Microsoft Word Open XML Document