Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Есенният театрален салон на Сливен се завръща

10 октомври 2023 10:21, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 7 месеца, брой четения: 407
Есенният театрален салон на Сливен

От 13 до 30 октомври на голямата сцена на Драматичен театър - Сливен ще дефилират най-награждавани представления от последния сезон на българската театрална сцена, със звездните актьори Деян Донков, Радина Кърджилова, Албена Ставрева и Любомир Нейков, и Сливенска премиера със сливенските театрални звезди Ивайло Гандев и Димитър Марков

 

Есенният театрален салон в Сливен се завръща след двегодишно отсъствие заради Ковид пандемията. Организатор на театралния маратон е Сливенският драматичен театър, с подкрепата на община Сливен. В периода от 13 до 30 октомври, на голямата сцена на Сливенския драматичен театър, ще бъдат представени едни от най-награждаваните български постановки, както и премиерния за новия сезон на театъра спектакъл – „Самотният Запад“ от Мартин Макдона. Гостуващите представления са на Народния театър „Иван Вазов“, на Пловдивския драматичен театър „Н.О. Масалитинов“ и на Театър 199 „Васил Стойчев“. В представленията участват звездни български актьори като Деян Донков, Радина Кърджилова, Албена Ставрева, Любомир Нейков и както и сливенските театрални звезди Ивайло Гандев и Димитър Марков.

 

Завесата на Есенният театрален салон ще се вдигне на 13 октомври със спектакъла на Драматичен театър – Пловдив "СОЛУНСКИТЕ СЪЗАКЛЯТНИЦИ" от Георги Данаилов, който е носител на няколко тазгодишни театрални отличия, начело с наградата на Пловдив за театър. Режисьор на постановката е един от най-награждаваните млади театрални режисьори – Стайко Мурджев. Постановката е отличена с награда „Икар“ за поддържаща женска роля, има цели пет номинации за „Икар“ и една за „Аскеер“ – за режисьор, сценограф, артисти и майсторско техническо изпълнение.

 

Класическата пиеса на Георги Данаилов „Солунските съзаклятници“ поставя пред публиката философски въпроси за свободата и истината, възкресявайки спомена за извършените преди 120 години солунски атентати. Спектакълът на Стайко Мурджев припомня необикновения характер на българското време в зората на 20 век, когато, през април 1903 година в Солун, групата на Гемиджиите взривява Отоманската банка, френският кораб „Гвадалкивир“ и оставя града без осветление. Атентаторите искат да предизвикат европейските държави да се намесят за подобряване положението на все още поробените българи в Македония и Одринско.

 

И защото, със смяната на епохите, статусът на историческото събитие се мени, „Спектакълът е хвърлена ръкавица към личния морал. Нека, когато човек излезе от салона, сам да прецени дали събитието в пиесата е престъпление или геройство.“, казва режисьорът. Той посочва, че текстът е своеобразен литературен и драматургичен паметник, който не трябва да бъде забравян, "защото е бляскаво българско постижение". „Солунските съзаклятници“ на Пловдивския театър разказва за „младите сърца на българската национална революция, която изяжда своите деца, преди да е започнала и за трагичното им опиянение от смъртта като единствен изход към свободата“.

 

Сливенската театрална сцена помни осъществената тук през 1985 година постановка на пиесата на Георги Данаилов „Солунските съзаклетници“ от режисьора Пламен Марков, която получи много награди на Седмия национален преглед на българската драма и театър. Новият прочит на пиесата от ученика на Пламен Марков – Стайко Мурджев, ще видим на 13 октомври.

 

На 18 октомври сливенската публика ще види премиерата на най-новото заглавие в репертоара на театъра – „Самотният Запад“ от Мартин Макдона. Режисьор на пиесата на известния ирландски драматург е Венцислав Асенов. Главните роли в представлението са поверени на сливенските актьори Ивайло Гандев и Димитър Марков. Звездата гост в спектакъла е известният комик и продуцент Любомир Нейков, чиято роля на сливенска сцена не е съвсем комична. В „Самотният Запад“ прави своя дебют и най-младото попълнение на сливенската театрална трупа – актрисата Наталия Георгиева.

 

За първи път на сливенска сцена ще бъде представена едновременно най-смешната и най-мрачна пиеса на Мартин Макдона – една черна комедия, която и днес не слиза от световните сцени. Двадесет и пет години преди Оскарите за филма му „Баншите от Инишерин“ излиза „Самотният запад“ – последната част от трилогията за Конемара, която стъписва света с дръзката си откровеност. Тя разказва историята на двама братя, които обичат да се мразят. Близо четири десетилетия Валийн и Коулман Конър живеят, за да си отмъщават взаимно. Дните им са потънали в дребнави спорове и евтина пиячка, доставяна от безсрамно флиртуващата тийнейджърка Гърлийн. Порокът в лицето на един свещеник с криза във вярата става много забавен, провокативен и смешен, когато на сцената е завладяващият Любомир Нейков! Спектакълът на Сливенския драматичен театър поставя въпроса: Има ли шанс светът да оцелее, когато човекът е прогонил Бог от сърцето си?

 

На 27 октомври, в програмата на Есенния Театрален Салон'23, в града под Сините камъни гостува Народният театър "Иван Вазов", с авторският моноспектакъл на Албена Ставрева – "Неведение"! Актрисата е и режисьор, и сценограф на представлението с консултант Явор Гърдев. Спектакълът на Албена Ставрева „Неведение“ тази година спечели театралната награда „Аскеер“, номинация за водеща женска роля на Албена Ставрева за ролята на Гичка Кукуто и много овации от публиката!

 

"И мислите, чи ви разказвам за неща, дет съм ги видяла, амъ нье. Туй просту чудеса съ, туй съ нивидения и аку моим дъ ги видим, тье съ привръщът във видения." – ще чуете още в началото от устата на актрисата.

 

Гичка Кукуто, намереница на селския свещеник, е сама в камбанарията на църквата, съпътствана от буркан сладко и стар куфар. Историите ѝ са безумно смешни, в тях се оглежда абсурдният изгубен свят на едно малко село. Историите, които тя разказва, са едновременно и тъжни, защото детинската доверчивост не подозира злото, дори когато се изправи лице в лице с него. „Неведение“ е един прекрасен театрален разказ за самотата на различния, за неистовото живеене на ръба на разума и лудостта и за безусловната обич. Ще видите един живот, пълен с чудеса и спомени, побрани в кибритена кутия…

 

Есенният театрален салон'23 ще бъде закрит на 30 октомври с постановката "НИРВАНА" от Константин Илиев на Театър 199 "Валентин Стойчев". Постановката е на режисьора Стилиян Петров. Участват звездите на българския театър Деян Донков и Радина Кърджилова!

 

Артистичната двойка Деян Донков и Радина Кърджилова се среща на сцената с текста на „Нирвана“, в един емоционално безкомпромисен спектакъл. Светът в пиесата на Константин Илиев живее в националната културна памет във всички времена. Искате ли да се срещнете с Яворов и Лора в последните два часа на последната им нощ – нощта, която се превръща в част от най-страстната /и най-страшна/ история на човешкия дух – гледайте това представление! В него, през погледа на нашето време, един мъж и една жена застават един срещу друг, за да си кажат всичко, което имат да си казват. Диалогът им завършва с два изстрела…

 

Постановката „Нирвана“ на Театър 199 получава половината от наградите от Националния фестивал на малките театрални форми във Враца – четири от осемте раздадени награди на 32-то издание на фестивала през 2022 година – за режисура, за сценография на Никола Тороманов, за женска и мъжка роля! „Постановката на Стилиян Петров си осигурява място в националната театрална памет...“, пише проф. д-р Людмил Димитров във в. „Култура“.

 

Всички спектакли от програмата на тазгодишния Есенен театрален салон гостуват в Сливен за първи път. Всички представления ще се играят в големия салон на Драматичния театър. Билети ще намерите на касата на театъра. Приятно гледане!

 

Събитията обобщи: Щилияна ВАСИЛЕВА

Снимки

Есенният театрален салон на СливенИвайло Гандев, Димитър Маррков, Любо Нейков - репетицииАлбена СтавреваНирвана с Радина Кърджилова и Деян Донков ЕТС2023