Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

Навръх Петковден църквата „Света преподобна Параскева-Петка Българска“ в Сливен отвори официално врати

14 октомври 2023 15:37, Връзки с обществеността (Община Сливен)
Излъчване: Община Сливен преди 7 месеца, брой четения: 249
Curkva_Sv.Petka

Навръх Петковден църковна служба изпълни пространството на новопостроения храм „Света преподобна Параскева-Петка Българска“ в Сливен. Множество миряни се стекоха днес на ритуала по освещаване на светата обител. Той бе извършен от Агатополския епископ Иеротей – викарий на сливенския митрополит Иоаникий.

„Построяването на този храм е дело прекрасно и аз съм сигурен, че ще пребъде, защото е важно да се строят църкви. Те са нашият общ дом, те са мястото, което ни среща с Бога. Те са посланик на минало и бъдеще, на вяра и надежда! Сливен ще става все по-истински и все по-красив! Честит празник!“, заяви в края на службата Негово Преосвещенство епископ Иеротей.

Предстоятелят на новия храм отец Йоан Петров, който заедно свещеници от Сливенска епархия се включи в празничната литургия, изказа благодарности към Община Сливен, към местния парламент и всички спонсори и хора, които отделиха от средствата си за изграждането на светата обител. Той благодари и на Негово Високопреосвещенство сливенския митрополит Иоаникий за огромното доверие, което Владиката му е гласувал. Свещеникът пожела църквата да е изпълнена с вярващи хора не само в празнични, но и в делнични дни.

На официалното откриване сред присъстващите бе народният представител Десислава Танева. Събитието уважи и част от ръководството на Община Сливен в лицето на зам.кметовете Пепа Чиликова, инж. Стоян Марков и Камен Костов. Те подариха на новия храм икона на Света Петка. От Общинския съвет църквата получи аналой – поставка с плот за библията при богослужение.

Новата сливенска църква отвори врати за посетители още през вчерашния ден, когато бе отслужена Архиерейска вечерна служба с петохлебие.

През август т.г., Община Сливен предприе стъпки към облагородяване на пространството около новия храм. То предвижда полагане на около 1 дка пътна настилка около църквата, автоматична поливна система, озеленяване и осветление. Дейностите по проекта възлизат на около 330 хил. лв. и включват още обособяване на паркоместа и рампи за достъп на хора с увреждания и монтаж на камери за видеонаблюдение. Общината предвижда и укрепване на хълмовата част, където се намира църквата.

Градежът на храма започва през 2008 г. Той е с разгърната застроена площ от 807 кв.м и 19 м височина до купола с голяма камбанария. Проектът е изработен от доц. д-р арх. Минчо Ненчев, преподавател в архитектурен факултет, катедра „Градоустройство“ в УАСГ - София.

Снимки

Curkva_Sv.PetkaCurkva_Sv.PetkaCurkva_Sv.PetkaCurkva_Sv.PetkaCurkva_Sv.PetkaCurkva_Sv.PetkaCurkva_Sv.PetkaCurkva_Sv.Petka