Не сте влезли в системата

Sliven online

Sliven online
 

Начало

Категории новини

Други категоризации

Новинарски сайтове

Други източници на новини

Източници на новини

Търсене

Преводач

RSS

Сливен. Новини от източника. Последни новини

ОДМВР-Сливен санкционира шофьори за използване на мобилни устройства по време на движение

17 октомври 2023 10:42, Людмила Калъпчиева
Излъчване: Туида Нюз преди 6 месеца, брой четения: 292
---

Нарушенията са установени в рамките на специализирана операция по линия на ROADPOL

 

На територията на ОДМВР-Сливен се осъществява ежедневен контрол по пътна безопасност и се провеждат специализирани операции по контрол на скоростта, правоспособност, пешеходци и употреба на алкохол и наркотични вещества. В седмицата от 9 до 15 октомври на територията на страната се проведе специализирана операция по инициатива на Европейската мрежа на службите на пътна полиция. Операцията бе с приоритет върху ограничаване влиянието на разсейване на водачите при използване на мобилни електронни устройства по време на движение като важен фактор за предотвратяване на пътни инциденти. Според резултатите от направено научно изследване рискът от възникване на пътно произшествие се увеличава 12,2 пъти при набиране на телефонен номер и изпращане на текстово съобщение. Установено е също така, че разсейването е фактор при 10 до 30 процента от пътните произшествия.

По време на операцията на територията на ОДМВР-Сливен са проверени 1726 автомобили. Установени са 25 водачи на МПС, които използват мобилни телефони по време на движение без устройство „Свободни ръце”.

Извършени са и проверки за използване на обезопасителните системи в автомобилите. Установени са 16 случая на деца в автомобилите без необходимите обезопасителни системи, 72 водачи не са поставили колани, 45 са глобените пътници на предна седалка без колан и 36 без колан на задна седалка.

По време на проверките са установени трима водачи на леки автомобили, които управляват след употреба на наркотични вещества.

 

Гражданите могат да подават сигнали за нарушения на ЗДвП на електронната поща на ОДМВР-Сливен – sliven@mvr.bg.